NA24.no

Demonstrators get ready before the start of a demonstration untitled "Reconstruction. For the name of the Italian people" organized by the let-wing Democratic Party (PD) on November 5, 2011 in Rome.
Demonstrators get ready before the start of a demonstration untitled "Reconstruction. For the name of the Italian people" organized by the let-wing Democratic Party (PD) on November 5, 2011 in Rome. Foto: ANDREAS SOLARO (AFP PHOTO)

Berlusconi nekter å gå av

Sist oppdatert:
Statsministeren klamrer seg til jobben.

«Silvio er ferdig» og «Ut med Berlusconi» lød ropene fra titusener av demonstranter på lørdag. De var samlet i den italienske hovedstaden Roma for å vise sin misnøye med landets leder. Nå krever også mange aviser at han går av.

Protesten var arrangert av fagforeninger og Det Demokratiske Parti, landets største opposisjonsparti, for å legge ytterligere press på den 75 år gamle statsministeren.

- Gå av, eller tap valget
Partiet har gjentatte ganger bedt statsministeren om å fratre fra sin stilling. Lederen, Pier Luigi Bersani, kunne heller ikke vært tydeligere.

- Enten går han av, eller så taper han neste valg, sa Bersani fra talerstolen.

- Jo hurtigere vi får sendt ham og hans folk ut av politikken, jo bedre, sto det på plakatene som demonstrantene bar gjennom byens sentrum.

Regjeringen er sterkt svekket
Avisene krever at Berlusconi går av straks. Dessuten reises det krav om at det dannes en regjering bestående av embetsmenn som kan føre Italia gjennom krisen.

Hovedpersonen selv har derimot ingen planer om å gi fra seg makten.

- Ansvaret ovenfor velgerne og landet, krever at regjeringen må fortsette kampen for folket under denne vanskelige krisen, skal 75-åringen ha uttalt ifølge Wall Street Journal.

Berlusconis regjering er sterkt svekket etter at en rekke av hans støttespillere i parlamentet har vendt ham ryggen.

Ved en avstemning i midten av oktober, vant Berlusconi en avstemning med knappe 316 mot 301 stemmer. Ifølge den aller siste meningsmålingen, offentliggjort onsdag, er Berlusconis støtte helt nede på 22 prosent. Det er rekordlavt.

«Barnevakt» av IMF
Etter G20-toppmøtet på fredag i den franske feriebyen Cannes, har kritikken mot Berlusconi økt i styrke.

I Cannes ble han for åpent teppe ydmyket da Det Internationale Valutafondet, IMF, besluttet å sende økonomiske observatører til Italia.

De skal rett og slett overvåke Berlusconi-regjeringen, og sjekke at han gjennomfører de økonomiske reformer og offentlige nedskjæringer som er helt nødvendige for å få Italias galopperende gjeld under kontroll. Dette har muligens fått begeret til å renne over for mange.

Politikere og økonomer verden over frykter at Italia er på vei ut i samme økonomiske uføre som Hellas har havnet i. Dersom dette skjer, står hele eurosamarbeidet i fare.

- Mistet kontakten med virkeligheten
Hittil har kritikken av Berlusconi i Italia vært moderat. På lørdag avskrev imidlertid så godt som alle avisene ham - inklusive aviser som normalt har støttet ham.

- For hver dag som går, blir det tydelig at han har mistet kontakten ikke bare med Italia, men med virkeligheten, står det i avisen La Stampa.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere