NA24.no

Foto: CHRISTOPHE SIMON (AFP)

Berlusconis immunitet kan forsvinne

Sist oppdatert:
I dag har italias «Supermann» immunitet mot straffeforfølgelse. Det kan snart bli slutt.

Tirsdag er det en høring i Italias høyesterett knyttet til en omstridt lov som beskytter Silvio Berlusconi fra rettsforfølgelse.

Loven som ble innført i 2008 gir landets fire øverste folkevalgte, inkludert statsministeren, immunitet fra rettsforfølgelse i perioden de er valgt til å sitte.

Årsaken til høringen er at dommer Raimondo Mesiano den 3. oktober fant Berlusconi medskyldig i å ha bestukket en dommer for nesten 20 år siden.

Mesiano dømte Berlusconis selskap Fininvest til å betale en erstatning på 750 millioner euro til konkurrenten Carlo De Benedettis selskap Compagnie Industriali Riunite (CIR), ifølge Bloomberg.

Berluconis selskap ble dømt for å ha bestukket en dommer knyttet til en oppkjøpskamp om landets ledende forlag Arnoldo Mondadori Editore på 1990-tallet. Dommeren slo også fast at «Fininvest saboterte verdien på CIRs andel i selskapet».

Les mer her: Milliardsmell til Italias statsminister

Fininvest har allerede meldt at de anker dommen og de har bedt om at dommen suspenderes.

Forsvarer loven
Berlusconis advokater hevder at loven gjør det lettere for Berlusconi, ettersom han da ikke blir forstyrret av korrupsjonsrettssaker, å fokusere på å redde Italia ut av den største økonomiske krisen landet har vært i siden andre verdenskrig. I tillegg hevder de at loven har gjort det mulig for Berlusconi å jobbe for en redning av flyselskapet Alitalia og å få fjernet søppel fra gatene i Napoli.

- Dersom immunitetsloven opprettholdes vil det være en triumf. Dersom den ikke gjør det vil Berlusconis grep om makten langsomt begynne å svekkes, sier Maurizio Pessato, toppsjef hos SWG, som driver med meningsmålinger, ifølge Bloomberg.

I flere år har det versert rykter om at Berlusconi, som tidligere har vært statsminister i periodene 1994-1995 og 2001-2006, har vært innbladet i både korrupsjon og kontakt med mafiaen. Selv hevder han at at det meste er politisk motivert.

Skandaleminister
Det store samtaletemaet i Italia på forsommeren var kontroversielle nakenbilder tatt av Antonello Zappadu i Villa Certosa i Berlusconis residens på Sardinia. Bildene ble ulovlige å publisere i Italia, etter at Berlusconi fikk retten med på sensur. Det hørte imidlertid ikke den spanske storavisen El Pais på, og trykte bildene. Som et svar annonserte Berlusconis advokater at de ville saksøke den spanske avisen.

Dette var langt fra første gang at Berlusconi, som direkte eller indirekte kontrollerer 90 prosent av Italias fjernsynskanaler samt en rekke aviser, forsøkte å kontrollere hva mediene måtte finne på å trykke.

Etter dette har det kommet stadig mer grums av privat karakter frem i pressen, blant annet tok kona hans ut skilsmisse via media etter at ble koblet til en 18 år gammel jente og prostituert.

Noe han hele tiden har benektet og nylig avviste på denne måten:

- Du må se at det jeg har gjort som statsminister de 15 siste månedene viser at jeg ikke er syk, men at jeg er Supermann.

- Solbrune Obama
Foruten de pikante sakene som har preget Berlusconi har han en tendens til å ende med begge bena midt i en eller annen salat, den ferskeste av politisk art.

For en stund tilbake ble Italias statsminister sterkt kritisert for at han omtalte USAs første svarte president, Barack Obama, som «solbrun».For en drøy uke siden nøyde han seg ikke bare med Obama - han benyttet også anledningen til å omtale USAs førstedame, Michelle Obama, det samme.

«Jeg skal hilse fra en mann, som heter, som heter.......eller vent, det er en som er solbrun. Barack Obama!»

Og han fortsatte: «Dere vil ikke tro det, men to av dem gikk ned til stranden for å ta solbad, fordi hans kone er også solbrun», sa Berlusconi, og høstet latter fra sine partifeller.

Populær fyr
Selv liker Berlusconi å vise til meningsmålinger som forteller hvor populær han er når det stormer som verst.

I mai henviste han til en meningsmåling - som bare han hadde sett - som sa at han hadde en popularitet på over 75 prosent, noe som gjorde Berlusconi langt mer populær enn Barack Obama eller noen annen statsleder for den sakens skyld.

Les mer: - Jeg er verdens mest populære

Men selv om Berlusconi er landets mest populære politiker har mye av støtten i folket forsvunnet.

I starten av september konkluderte han selv med at 68,4 prosent av folket var fornøyde med jobben han utførte.En meningsmåling fra midten av september utført av IPR Marketing viser imidlertid at populariteten hadde falt fra 56 prosent i april til kun 47 prosent da.

I 2004 ble en lignende lov, vedtatt av Berlusconis forrige regjering, som den som nå granskes forkastet av det samme rettsorganet. Årsaken var den brøt med artikkel tre i grunnloven fra 1948, som fastslår at loven må behandle alle innbyggere likt.

Det kan komme en avgjørelse allerede tirsdag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere