NA24.no

Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Bernander: - Giske får ingen diplom av oss

Sist oppdatert:
NHO vil ha mer enn snakk fra Trond Giske.

Næringsminister Trond Giske la mandag frem regjeringens strategi for små og mellomstore bedrifter - såkalte SMB-bedrifter.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Tilstede var NHO-sjef og tidligere Høyre-topp John G. Bernander. Han ga Giske mye skryt, men når det gjaldt ett punkt, formuesskatten, er han lei næringsministerens prat, og krever handling.

- Vi får ta tiden til hjelp

- Når det gjelder formuesskatten, får han ikke diplom av oss før han har klart å endre regjeringens politikk, sier Bernander.

Regjeringen vil blant annet se på mulighetene for å danne en elektronisk markedsplass for kjøp og salg av virksomheter. Det vil gjøre eierskifter og generasjonsskifter lettere å gjennomføre.

- Men er det ikke bedre å gjøre noe med rammevilkårene, som formuesskatten, som gjør generasjonsskiftene lettere?

- Det er mye vi kan gjøre, og du vet hva jeg mener om formuesskatten. Vi får ta tiden til hjelp, smiler Giske.

Først i neste stortingsperiode

Giske har tidligere uttalt at han ønsker å erstatte formuesskatten ved å øke deler av eiendomsskatten. Han har imidlertid mesteparten av regjeringen mot seg, og det er trolig lite realistisk å få endret formuesskatten før langt ut i neste stortingsperiode.

Næringsministeren får honnør av Bernander for å ha utarbeidet en god arbeidsplan å jobbe videre med. Det er to ting som er viktig for NHO:

- Vi har et krav om en forenkling av bedrifters hverdag, samt det å få gjort noe med skatt på arbeidende kapital, altså formuesskatten, sier Bernander.

- Ingen statsråd har gjort så mye som Giske

Bernander gir Giske skryt for det første.

- Ingen statsråd har gjort så mye som Giske når det gjelder forenklingen, sier Bernander.

Giske selv mener NHO har kommet med mange gode innspill til planen.

- NHO vet best hva som er best for sine medlemmer. Mye av arbeidet vårt går på å lytte, sier Giske til NA24.

Nærings- og handelsdepartementets forenklingsprosjekt bygges nå ut. To personer er allerede på plass, og det jobbes med å få på plass en forenklingssjef.

- Målet med strategien er at bedriftene skal bruke minst mulig tid på administrative oppgaver som er pålagt dem i lover og forskrifter, og mest mulig tid på å drive og utvikle virksomheten. Så mye verdiskapning i Norge skjer hos nettopp disse bedriftene, sier Giske.

Giske som Høyre-mann?

- Ville Trond Giske gjort det bra som næringsminister i en borgerlig regjering?

- Det kan jeg ikke ha noen formening om. Det jeg har sagt ved flere anledninger, er at Giske har gjort en god jobb som næringsminister i forhold til de viktige sakene som våre medlemmer melder tilbake til oss, sier John G. Bernander til NA24.

I alt lanseres det 64 ulike tiltak som skal bedre muligheten for at SMB-bedrifter skal lykkes.

- 99,5 prosent av norske bedrifter har færre enn 100 ansatte. Det er viktig å ha en egen strategi for disse bedriftene, sier Giske.

Planen omfatter alt fra skatte- og arbeidsmarkedspolitikk, til kompetanseforbedringer og IT-politikk.

Optimist

Giske er optimist for fremtiden.

- Tallens tale er klar og tyder på at det går veldig godt. SMB-bedriftene bidrar mye til verdiskapningen. Bakgrunnsbildet er positivt, men mye kan selvfølgelig forbedres, sier Giske til NA24.

Til slutt legger næringsministeren til.

- Dette er ikke en strategi for at SMB-bedrifter skal forbli små og mellomstore, men at de lettere skal kunne vokse, sier Giske med et smil.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere