NA24.no

Bernanke er forsiktig optimist

Sist oppdatert:
Ben Bernanke ser tegn til stabilisering. Men vegrer seg for å sette opp renten.

Den amerikanske sentralbanksjefen gir tirsdag sin halvårige statusrapport for den amerikanske økonomien til kongressen.

NA24 – din næringslivsavis

Han understreker i den anledning at han ser tegn til stabilisering i økonomien.

-Den økonomiske tilbakegangens hastighet virker å ha avtatt markant, og etterspørsel og produksjon har vist svake tegn til stabilisering, konstaterer Bernanke i sin tale til politikerne, ifølge CNNMoney.

Han la imidlertid til at han fortsatt ikke kan se noen bedring i bolig- og arbeidsmarkedet.

Ledigheten i det amerikanske arbeidsmarkedet stiger nemlig fortsatt, og det er fremdeles svært få lyspunkter å skimte på dette området.

Ifølge Bernanke kan dette i spann med de vaklende boligprisene sette dype spor i det private forbruket.

Og det er dette som i all hovedsak legger en demper på Fed-toppens optimisme, ettersom en tredjedel av den samlede amerikanske økonomien utgjøres av konsumentenes vilje til å legge igjen penger i butikkene.

I tråd med dette understreker sentralbanksjefen at han vil være svært forsiktig med å heve styringsrenten, som nå befinner seg på historisk lave 0-0,25 prosent.

-Fed mener de økonomiske forholdene taler for at renten bør holdes på et eksepsjonelt lavt nivå i overskuelig fremtid, argumenterer Bernanke i sin tale.

«Exit-strategy» har i løpet av de seneste månedene utviklet seg til å bli et gjennomgangstema i de fleste økonomiske diskusjoner.

For å unngå at bankvesenet kollapset etter finanskrisen i fjor høst, pøste den amerikanske sentralbanken og amerikanske myndigheter milliarder av dollar inn i systemet.

Banker ble tilført enorme mengder kapital, både for å sørge for at de var i stand til å gi kreditter, men også for at de ikke skulle være usikre for hverandres soliditet. Men nå som finanskrisen begynner å gli over, og produksjonen kan antas å stige igjen, kan all likviditeten som er blåst inn i markedet bli et problem.

Les mer Vil han unngå inflasjon?

På dette punktet virker Bernanke overraskende rolig.

Han hevder nemlig at slakket i den amerikanske økonomien er så betydelig at det fortsatt begrenser inflasjonspresset. Således ser han det som sin hovedoppgave å stimulere til økonomisk bedring, melder CNNMoney.

Bernanke viste også til at mange av tiltakene vil komme til å avvikle seg selv i takt med at markedet nå er på vei opp igjen, ettersom de fleste ekstraordinære likviditetsfasilitetene ble tilbudt til priser som inkluderer premier over de normale rentespreadene.

Allerede nå har kredittene fra Fed til banker og andre finansinstitusjoner sunket fra omkring 1.500 milliarder dollar ved slutten av fjoråret til under 600 millioner dollar i dag.

Sentralbanksjefen understreker likevel at han er svært oppmerksom på den forestående oppgaven, føler seg sikker på at han har de riktige redskaper til rådighet for å løse den.

Han maner likevel politikerne om å smøre seg med tålmodighet.

– Om vi ikke er tålmodige og viser en sterk forpliktelse til bærekraftig finanspolitikk, risikerer vi å ende opp med hverken finansiell stabilitet eller varig økonomisk vekst, advarer Bernanke.

Har du et næringslivstips – kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere