*Nettavisen* Økonomi.

Bernanke fikk fart på Wall Street

De amerikanske børsene hentet seg kraftig inn.

25.02.09 08:38

Mandag falt de viktige amerikanske aksjeindeksene mellom 3 og 4 prosent. S&P 500-indeksen endte på det laveste nivået på 12 år.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

Tirsdag steg de amerikanske børsene moderat etter åpning, og til tross for labre makrotall endte det med kraftig oppgang. Noe av dette tilskrives signaler fra sentralbanksjef Ben Bernanke. Han møter i Senatet tirsdag og onsdag i forbindelse med sentralbankens halvårlige høring. Signalene fra Benanke på den første høringsdagen ga finansaksjene spesielt et løft. Fed-sjefen uttalte at bankene ikke trenger å bli nasjonalisert, og stakk dermed litt hull på den frykten som har herjet stemningen de siste dagene.

Den brede indeksen S&P 500 steg 4,01 prosent til 773,14 poeng, mens teknologibaserte Nasdaq endte dagen opp 3,90 prosent til 1,441.83 poeng. Industriindeksen Dow Jones Industrial steg 3,32 prosent til 7,350.94 poeng.

Makrotall
Ifølge analytikerne er investorer er på jakt etter utbombede aksjer. Men utviklingen følges med stor forsiktighet. Tirsdag er nye makroøkonomiske signaler på vei inn.

Forbrukertilliten for februar ventes offentliggjort en halvtime etter børsåpning. På forhånd venter analytikerne at verken store finanspakker eller løfter om skatteletter skal bremse pessimismen blant forbrukerne i februar.

Tidligere ble det publisert nye data for prisutviklingen i de 20 største byene i USA. Prisutviklingen for desember i fjor viste et fall på de siste 12 månedene på 18,5 prosent, mens analytikerne ventet minus 18,3 prosent.

Bankfokus
Bankaksjene er i vinden også i dag. Før åpning steg JP Morgan 5,1 prosent etter at Citigroup har hevet sine estimater for første kvartal på storbanken. JP Morgan & Chase varslet etter børsslutt mandag at de kutter dividendeutbetalingen med 87 prosent og varslet at konsernet har drevet lønnsomt i første kvartal så langt.

Også andre bankaksjer steg i førhandelen. Bank of America steg 2,3 prosent mens Citigroup steg 5,6 prosent.

- Det er investorer som er på jakt etter billige aksjer som sørger for en liten oppturetter gårsdagens bratte fall. Men vi er i et teknisk brudd. Markedet er fullt av frykt og den nedadgående trenden er fortsatt ikke brutt, sier sjeføkonom Peter Cardillo ved Avalon Partners i New York til Reuters.

Bernanke møter politikerne
Sentralbanksjef Ben Bernanke møter i Senatet tirsdag i forbindelse med sentralbankens halvårlige høring. Høringen foregår over to dager.

- Vi har fått mye informasjon om Feds syn både på utsiktene for økonomien og den mest fornuftige pengepolitiske responsen blant annet fra referatet fra Feds siste møte. Politikerne vil nok prøve på få Bernanke til å si noe om den finanspolitiske stimulansepakken og den finansielle stabilitetspakken. Han vil sikkert argumentere for at de er viktige, men jeg har vondt for å tro at Bernanke kan si noe nytt siden det er den politiske administrasjonens saker, skriver seniorøkonom Erik Bruce i Nordea Markets i et notat.

Home Depot
På selskapsfronten har interiørdetaljisten Home Depot lagt frem et resultat etter fjerde kvartal som viser et underskudd på 54 millioner dollar. Totalt innebærer det 3 cents per aksje i tap i løpet av det siste kvartalet. I tilsvarende kvartal året før var resultatet på 671 millioner dollar eller 40 cents per aksje.

Omsetningen falt 17 prosent til 14,6 milliarder, mens det sammenlignbare resultatet falt med 13 prosent.

Selskapet er inne i en omfattende restruktureringsprosess og har tatt store nedskrivningskostnader, og justert for disse avsetningene ville resultatet havnet på 19 cents per aksje. Analytikerne ventet resultatet ville havne på 16 cents per aksje fra en omsetning på 14,7 milliarder dollar.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.