NA24.no

(Scanpix)

Bernankes linedans

Sist oppdatert:
I dag ser vi trolig et saftig rentekutt i USA. Ingen vet om det er stort nok.

(NA24-KOMMENTAR): I dag er det ventet at den amerikanske sentralbanken Federal Reserve kutter styringsrenten fra 3,0 prosent til 2,0 eller 2,25 prosent. Dette vil være det siste i en lang rekke forsøk på å stabilisere kredittmarkeder preget av panikk.

I tillegg til at renten er kuttet fra 5,25 prosent sist sommer, har sentralbanken i flere omganger brukt utradisjonelle tiltak for å smøre markedet med penger. I helgen bistod sentralbanken da J.P Morgan Chase sydde sammen en pakke for å overta investeringsbanken Bear Stearns for en pris som bare tilsvarer litt mer enn 1 prosent av verdien som ble nådd på topp for et drøyt år siden.

Mange har påpekt at sentralbankens kurs virker vinglete. På ettersommeren i fjor så banken ut til å blåse av problemene i kredittmarkedet, og holdt på sin høye styringsrente for å bekjempe inflasjonen.

Nå virker det som banken har kastet alle hemninger i sine forsøk på å hindre en for bratt nedtur.

Så skal det også sies at sentralbankens oppgave er svært vanskelige. Ikke bare skal den balansere på line mellom ulike hensyn. Egentlig kan man også si at den balanserer på to ulike liner samtidig.

Resesjon og inflasjon
For det første forsøker banken å finne en balanse mellom inflasjon og resesjon - økonomisk nedtur. Lavere rente kan bidra til å dempe nedturen i amerikansk økonomi, som trekkes ned av et elendig boligmarked. På den andre side kan lav rente også bidra til at det fester seg en oppfatning av at banken er blitt slapp når det gjelder å bekjempe inflasjon. Selv om det fredag kom inflasjonstall som var lavere enn ventet, viser konsumprisindeksen en vekst på rundt 4 prosent fra i fjor. Selv om man holder utenom energi og matvarepriser, er veksten godt over 2 prosent.

Det betyr at man nå ser negativ realrente. Hensyntatt inflasjon får man altså betalt for å låne penger. På 1970-tallet så man hvor ødeleggende det kan være hvis forsøk på å stimulere økonomien fører til at høye inflasjonsforventninger fester seg. Da havner man fort i en lønns- og prisspiral.

Finansiell stabilitet
Men sentralbanken balanserer ikke bare på linen mellom inflasjon og resesjon, den forsøker seg også på en balansegang når det gjelder stabiliteten i finanssystemet.

På den ene siden er frykten for at et sammenbrudd i en større aktør, som Bear Stearns, vil føre til en dominoeffekt som river med seg stadig flere banker og meglerhus. Dette kan gi store ringvirkninger, også utenfor finansbransjen, ettersom det plutselig vil bli vanskelig å finansiere også gode prosjekter, noe som igjen kan forsterke den økonomiske nedturen.

På den andre siden står man i fare for å skape et inntrykk av at sentralbanken vil komme inn og redde aktører som har tatt for stor risiko. Dette skaper det økonomer ofte kaller «moral hazard». Dersom aktører ikke fullt ut må bære de negative konsekvensene av sine handlinger, kan det føre til at de tar overdreven risiko.

Sviende salg
Tilfellet Bear Stearns viser denne balansegangen. Sentralbanken kunne satt seg på hendene og ventet på en konkurs. Den kunne også forsøkt å berge Bear Stearns på egen kjøl.

Løsningen blir i stedet slik at Bear Stearns blir overtatt av JP Morgan Chase for en slikk og ingenting. Det gjør at aksjonærene taper praktisk talt alt. Det betyr også at mange av de høyt gasjerte ansatte trolig får sparken.

Det svir altså for dem som kjørte Bear Stearns av veien. Men samtidig forsøker altså sentralbanken å unngå at det svir altfor mye for resten av samfunnet.

Men det er slett ikke sikker at denne balansegangen lykkes.

Are Slettaner tidligere leder for Nettavisens økonomiseksjon, ansvarlig redaktør i iMarkedet.no og redaktør i Finansavisen. Han jobber nå for NA24 fra Connecticut utenfor New York, og skriver blant annet daglige kommentarartikler.

Her kan du lese den siste ukens kommentarer:
Tja til hedgefond
VM i skatt
Mr. Clean i søla
Gjedrems troverdighet
Mugabes oppskrift på fiasko

Og her kan du lese enda mer kommentarstoff fra NA24.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere