Bertel O. Steen skal kutte over 200 årsverk

MÅ KUTTE: Konsernsjef Bjørn Maarud (t.h.) i Bertel O. Steen varsler at bedriften skal slanke staben med over 200 årsverk i løpet av de neste fire årene.

MÅ KUTTE: Konsernsjef Bjørn Maarud (t.h.) i Bertel O. Steen varsler at bedriften skal slanke staben med over 200 årsverk i løpet av de neste fire årene. Foto: Brede Høgseth Wardrum (Romerikes Blad)

Over 200 stillinger må bort når synkende bilsalg tvinger bilkonsernet Bertel O. Steen til å kutte kostnader.

Nedbemanningen, som allerede er i gang, skal gjennomføres i perioden 2014-2018, skriver Romerikes Blad.

- Vi gjør en bemanningstilpasning i konsernet vårt. Vi ser at vi trenger å tilpasse farten i forhold til et marked som vi vet kommer til å bli noe mindre, enn det har vært fram til i dag. I perioden 2014-2018 skal bemanningen ned med cirka 10 prosent. Det betyr i overkant av 200 personer, opplyste konsernsjef i Bertel O. Steen, Bjørn Maarud, under et pressemøte tirsdag.

Ansettelsesstopp

Det Lørenskog-baserte bilkonsernet forventer at bilsalget i Norge skal betydelig ned i tiden framover.

- Vi, og det er ikke bare vi, men DNB og andre, tror at markedet vil falle. For inneværende år tror vi at bilsalget skal ned fra 142.000 i fjor til 135.000 personbiler. Så faller det ytterligere ned mot 120.000 biler. Andre er enda mer pessimistiske. Men uansett kommer det til å falle, og vi må dermed tilpasse vår kostnadsmasse, forklarer Maarud.

Prosessen med å redusere antall ansatte startet allerede ved nyttår.

- Vi har sagt at for inneværende år så skal vi ned med 110-120 årsverk, og vi er halvveis i den prosessen etter to måneder. Det har gått pent og rolig for seg, hvor vi har klart det gjennom naturlig avgang og innføring av ansettelsesstopp fra nyttår. Det kan unntaksvis bli snakk om oppsigelser i den videre prosessen, utdyper Maarud overfor Romerikes Blad.

- Hvor i organisasjonen skal disse stillingene tas?

- Det er litt over alt. Vi kommer nok til å tilpasse mye ute i detaljleddet vårt, hos forhandlere og i forbindelse med andre enheter og prosjekter. Ingen eneheter slipper helt unna. Vi har kommet langt i dette her, og det er gjort på en veldig ålreit måte. Jeg synes organisasjonen har respondert bra på hele strategiprosessen. Nå tas det endelig noen kraftfulle tak. Det virker som organisasjonen har vært litt på vent i forhold til det, sier konsernsjefen.

- Hvor mye vil dere spare inn på å fjerne disse stillingene?

- Det er vanskelig å si nøyaktig, men vi bør kunne ta ut godt over 100 millioner kroner på dette isolert sett, sier Maarud.

Resultat på 280 millioner

Bertel O. Steen AS (bil- og eiendomsvirksomheten) hadde i 2013 et driftsresultat på 280 millioner kroner, mot sammenlignbare 279 millioner kroner i 2012.

Driftsresultatet i 2013 endte dermed på nivå med året før. Driftsinntektene for 2013 endte på 9,7 milliarder kroner, og var også på nivå med foregående år.

For Mercedes-Benz opplevde selskapet samlet sett en positiv utvikling, mens Kia og Peugeot fikk en reduksjon i sine inntekter.

Premiummerket Mercedes-Benz hadde tidenes beste markedsandel i Norge i fjor, med 4,3 prosent. Kia leverte på samme nivå som året før med 3,5 prosent, mens Peugeot fikk en tilbakegang med en markedsandel på 3,7 prosent.

Omfattende strategiprosess

Bjørn Maarud som bor i Skedsmo, og opprinnelig kommer fra Nes, tiltrådte som ny konsernsjef for Bertel O. Steen AS, 12. august i fjor.

Maarud kom fra stillingen som administrerende direktør i Europris AS. Han har tidligere erfaring fra blant annet Tybring-Gjedde/Staples og Elektroskandia.

Hans oppgave er å forbedre driften og inntjeningen i selskapet.

- Resultatet for 2013 er helt okay, men vi mener at vi kan få mer ut av selskapet vårt enn vi gjør i dag, sier Maarud.

En omfattende strategiprosessen ble igangsatt i september 2013 med den hensikt å tydeliggjøre Bertel O. Steens ambisjoner mot 2018. Målet var å identifisere de områdene med størst potensial for forbedring, på kort og lang sikt.

- Flere områder med potensial for forbedring er definert gjennom en betydelig innsats av et stort antall bredt sammensatte arbeidsgrupper i organisasjonen, sier Bjørn Maarud.

Mål om en halv milliard

Arbeidet med realisering av prosessen er nå i gang. Nedbemanning i konsernet er bare ett av flere effektivitetstiltak.

- For perioden 2014–2018 vil vi legge betydelig kraft bak de tiltakene som kan styrke vår posisjon innen områdene; kundetilfredshet, medarbeidertilfredshet, markedsandel og driftsresultat. Ambisjonen er å etablere oss som Norges beste bilhus innen 2018. Dette krever hardt og målrettet arbeid, i tillegg til at vi må ha en helhetsforståelse for hva som er best for kundene og for selskapet totalt sett, sier Maarud.

Han er også klar på hva som er målet for konsernet, rent økonomisk:

- Vårt mål er å ha et driftsresultat på minimum en halv milliard kroner innen 2018, sier Maarud.

Les flere saker i Romerikes Blad

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.