NA24.no

Konsernsjef Marius Steen i Bertel O. Steen tror på vekst innen nyttekjøretøyer og sports- og fritidsutstyr i 2008, til tross for en liten nedgang innen personbiler.
Konsernsjef Marius Steen i Bertel O. Steen tror på vekst innen nyttekjøretøyer og sports- og fritidsutstyr i 2008, til tross for en liten nedgang innen personbiler. Foto: Amund Aune Nilsen (NA24)

Bertel O. Steen vil satse på sko

Sist oppdatert:
Tror personbilsalget vil stagnere. Nå satser de på andre virksomheter.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

I sitt splitter nye Mercedes-Benz-utsalg ved Ullevaal stadion, akkompagnert av operatoner, presenterte Bertel O. Steen-konsernet torsdag (BOS) nøkkeltallene for 2007.

NA24 - din næringslivsavis

Med godt bilsalg økte Bertel O. Steen omsetningen i fjor. I år er forventningene til personbilsalget lavere, og konsernet vil nå satse mer på andre virksomheter.

Konsernet driver ikke bare med bilimport- og salg, men også med eiendom og sports- og fritidsutstyr. Omsetningen for 2007 økte med 24 prosent sammenlignet med året før, og landet på 9 849 millioner kroner.

- Økningene i omsetning er drevet av økt bilsalg, og økt salg av sportsutstyr, forklarer konsernsjef Marius Steen.

Kia-smell

Brorparten av konsernets inntekter stammer fortsatt fra import og salg av bilmerkene Mercedes-Benz, Peugeot, Smart, Chrysler, Jeep, Dodge, Daihatsu og Kia i Norge. Dårlig salg av nettopp Kia svekket fjorårets resultat med mer enn 40 millioner kroner.

- Vi måtte ta store tap på salget av Kia i 2007. Lagrene var for høye som følge av for optimistiske salgsprognoser, samtidig som vi ble rammet av avgiftsomleggingen. Dette medførte at vi måtte vi ta store avskrivninger i 2007, forklarer Steen.

I tillegg slo hyppige renteendringer fra Norges Bank uheldig ut for Bertel O. Steen Finans.

- Utvokst på bil i Norge

På bakgrunn av den generelle markedsnedgangen, forventer konsernet en nedgang i det totale bilmarkedet på vel 15 prosent i år. I første kvartal 2008 var nedgangen på syv prosent.

BOS’ totale markedsandel innen personbiler ble nesten uendret i 2007, sammenlignet med året før. For nyttekjøretøy økte andelen noe, og selskapet forventer her en fortsatt vekst i 2008.

I dag selger konsernet vel 60 prosent av bilene de selv importerer.

- Vi er utvokst på bil i Norge, konstaterer konsernsjef Steen, og legger til:

- Skal vi vokse innen bil, må dette eventuelt skje i utlandet, sier Steen.

Mer sko
Omsetningen innen BOS’ sport- og fritidssatsing økte noe i 2007, og har nå rundet 630 millioner kroner. BOS forventer fortsatt vekst her, spesielt i utendørssegmentet. Her er trenden motsatt av i bilmarkedet.

- I dårligere tider drar folk kanskje mindre på ferie, men de kjøper mer sko, bemerker Steen.

Konsernet har fra før agenturet for det japanske skomerket Asics i Skandinavia og på Island.

I løpet av fjoråret kjøpte de også fottøyprodusenten Viking. Administrerende direktør Håkon Nygård i BOS Sport og Fritid ønsker å bygge denne merkevaren i tiden fremover, blant annet med nye kolleksjoner. I første rekke satser BOS i Norden, men med et nyåpnet kontor i München er målet også å etablere seg i Sør-Tyskland og Alpelandene.

Ifølge Nygård er ambisjonen for sport og fritid en omsetning på mellom én og én og en halv milliard kroner innen fem år, mot 631 millioner kroner i 2007.

Kutter i bolig - vekst i service
Det meste tilhørende konsernets eiendomsportefølje er utleid, og inntektene herfra er relativt stabile.

Konsernet har derimot solgt seg helt ut av boligprosjekter. Nye er ikke planlagt, da de regner markedet som for usikkert.

Konsernsjef Steen ser heller mot servicemarkedet for potensiell vekst. Fra før av eier konsernet bilverkstedkjeden Snap Drive.

- Vi ser på andre bransjer også. Uten å nevne hvilke, må det være bransjer vi har forutsetning for å bli en god eier – det vil si med elementer av service, handel, merkevare og logistikk, sier Steen. Konsernsjefen antyder at Norden og Baltikum over tid kan være potensielle vekstområder.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere