NA24.no

Berthold (61) klaget på straffetoll - fikk 10.001 kroner tilbake

Foto: Tom Melby (Avisa Nordland)
Sist oppdatert:

I januar var Berthold Hinrichs (61) i Tyskland og kjøpte ny bil, en Mercedes Sprinter varebil som har bruker i sitt arbeid som snekker.

Da han kom til Junkerdal og skulle betale innførselstoll på bilen var tollstedet stengt. Det var natt, det var femten kuldegrader og Berthold kjørte videre til Bodø.

Det skulle han ikke gjort.

Artikkelen er levert av Avisa Nordland.

- Urimelig
Det var et lovbrudd og Tollvesenet forfulgte saken til tross for at Hinrichs gjorde det han kunne for å melde seg for Tollvesenet så fort det lot seg gjøre.

- Dette er så urimelig at jeg går heller i fengsel enn å betale, sa Berthold Hinrichs til an.no i juni i år.

Men han har betalt, eller i hvert fall lagt ut, pengene. Det måtte han for at saken som ble innklagd skulle kunne behandles videre.

Nå får han pengene tilbake.

Toll- og avgiftsdirektoratet har latt nåde gå for rett.

- Overrasket
Tidlig om morgenen etter at han hadde kjørt over grensa om natta gikk han på Tollboden og betalte det han skulle, men de var ikke helt fornøyd, og rapporterte saken. 10.001 kroner ble straffetollen, eller «tillegg til merverdiavgift» som det offisielt heter.

Da Avisa Nordland skrev om saken i juni vakte det en storm av reaksjoner. Alle mente det fikk være måte på firkantethet når Hinrichs gjorde det han måtte – for ikke å fryse seg fordervet på fjellet midt på natta.

Berthold Hinrichs klaget til Tollregion Midt-Norge som Junkerdal sorterer under, og fikk avslag. Avgjørelsen ble anket til Toll- og avgiftsdirektoratet.

«Formildende»
Det har tatt måneder og jeg hørte ikke noen ting, så jeg hadde i grunnen skrinlagt hele saken, og så dukket plutselig brevet fra direktoratet opp onsdag, og det er klart jeg ble både overrasket og glad, sier Berthold Hinrichs.

«Det må ansees å foreligger uaktsomhet i denne saken. Spørsmålet er imidlertid om det likevel må ilegges et administrativt tillegg i denne saken» heter det på Toll- og avgiftsdiraktorats-språk.

De vektlegger i formildende retning at Hinrichs både hadde satt seg godt inn i reglene på forhånd, at han ikke ble tatt i noen kontroll men selv meldte seg på Tollboden umiddelbart neste morgen, og de tror han på at han aldri hadde til hensikt å begå noe lovbrudd.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere