Beskylder Borgen for løgn

I et åpent brev om Erling Borgens dokumentar «Et lite stykke Norge» tar Aker Kværner kraftig til motmæle mot det de mener er «insinuasjoner, halvsannheter og faktiske feil».

04.04.06 12:54

Aker Kværner offentliggjorde mandag et åpent brev, hvor konsernsjef Inge K. Hansen imøtegår beskyldningene som er fremkommet i media om selskapets engasjement på Guantanamo.

Konsernsjefen viser hele veien til medieomtale og korrespondanse med Erling Borgen og hans researcher Tarjei Leer Salvesen, ettersom han ikke selv har fått anledning til å se filmen.

«Borgens avslår fortsatt å la oss få se filmen, og begrunner det med at den foreløpig bare er vist i «en lukket forestilling», skriver Aker Kværner-sjefen.

Les hele brevet fra Aker Kværner

Kafka-prosess
Hansen reagerer spesielt på måten selskapet har blitt forelagt informasjon på av Borgen, og derigjennom premissene dokumentarskaperen har satt for Kværners mulighet til imøtegåelse underveis:

«Etter at Borgen og Salvesen startet produksjonen av deres nye film har vi fortsatt å gi åpen informasjon om de samme spørsmålene til dem, både på telefon og email. Da spørsmål om intervju kom opp, ba vi Borgen om å få se det han mente vi hadde gjort galt, og som vi nå skulle anklages for, slik at vi kunne ha mulighet til å kommentere. Borgens svar var at det ville vi ikke få se uten å først si ja til å stille opp til en utspørring foran kamera.

Dette er en mangel på presse-etikk som vi heldigvis ikke har opplevd tidligere. Det blir som å si at 'først må du si ja til å stille opp til avhør og forsvare deg, før du får vite hva du er anklaget for'. Og filmprodusent Borgen skulle ha rollene som både anklager, jury og dommer. Aker Kværner synes det er rimelig at pressen hver eneste dag stiller krav til oss, men det er faktisk også rimelig at vi stiller krav til pressen. Når Borgen bekrefter at også mange andre han ønsket å intervjue avslo å stille opp på de premisser han la opp til bør det være et tankekors i forhold til den prosessen han la opp til», heter det i brevet fra Aker Kværner.

«- Halvsannheter og faktiske feil»
«Det fremstilles (...) som at Aker Kværners tidligere kontrakt på USAs marinebase Guantanamo Bay har omfattet installasjon og vedlikehold av torturverktøy. Sannheten er at den kontrakten vi hadde der begynte i 1993, rundt 10 år før noe fengsel for terrormistenkte ble anlagt, og enkelt sagt dreiet seg om vedlikehold av avløpsledninger og utbedring av drikkevannsrør, gressklipping, vedlikehold av strømnettet, samt maling og reparasjoner», skriver Inge K. Hansen.

(...)

Det som er trist er at Borgen fordreier en debatt på et krevende tema ved å benytte insinuasjoner, halvsannheter og faktiske feil. Han omtaler selv filmen som en dokumentar, som vel betyr noe som bygger på fakta. Sett fra vårt ståsted er også den påstanden nokså langt fra sannheten.» fastslår Aker Kværner i det åpne brevet om Erling Borgens «Et lite Stykke Norge».

- Dette må jeg tåle
I Dagbladets papirutgave i dag, kommenterer Erling Borgen det brevet fra Aker Kværner:

- Jeg har gitt dem lovnad om å slippe til i klipperommet, for eventuelt å fjerne faktiske feil, og for å forsikre dem om at de ikke blir utsatt for kryssklipping. Dette har Wilh. Wilhelmsen, det norske sjøforsvaret og informasjonssjefen for de norske afghanistan-styrkene alle sagt ja til, sier Borgen til avisen.

- Hvis Aker Kværner nå likevel ønsker å stille til intervju, rykker jeg gjerne ut med kamera i morgen, sier han.

Og legger til:

- Når du retter et kritisk søkelys mot et så stort selskap, så kan du ikke regne med noe annet enn at de svarer på anklagene. Det må jeg tåle, sier Borgen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Økonomi

Annonsebilag