NA24.no

(Reuters/Scanpix)

Beslan-terrorist dødsdømt

Sist oppdatert:
Den eneste overlevende terroristen etter gisselaksjonen i Beslan for to år siden er dømt til døden.

Nurpashi Kulajev er den eneste overlevende blant terroristene som deltok i angrepet på skolen i Beslan.

Russland har fremdeles dødsstraff, men har hatt et opphold i bruken av straffemetoden siden 1997, melder Reuters. Russiske menneskerettighetsorganisasjoner har derfor gått hardt ut mot avgjørelsen om å dømme Kulajev til døden, melder det russiske nyhetsbyrået Interfax.

Interesseorganisasjonen Beslanmødrene er sterkt i mot dødsstraffen. Organisasjonen mener rettssaken mot Kulajev har vært en farse, og at de ikke har fått svarene de trenger, melder Moscow Times.

300 drept
- Dette landet har et midlertidig opphold i bruken av dødsstraff, som er vår forpliktelse overfor Europarådet. Hvis vi opphever dette moratoriet vil vi bli utvist av rådet, sier lederen for Helsingforskomiteen i Moskva, Ljudmila Aleksejeva, til Interfax.

Tilhengere av separatistopprøret i den russiske delrepublikken Tsjetsjenia beleiret Beslans skole nummer 1 første skoledag i 2004. Mer enn 300 personer ble drept, halvparten av dem barn. Beleiringen ble til et blodbad da russiske sikkerhetsstyrker forsøkte å redde gislene.

Tsjetsjeneren Kulajev innrømmer at han var blant gisseltakerne, men har nektet ansvar for noen av dødsfallene. Russiske myndigheter sier alle de andre gisseltakerne ble drept, melder Reuters.

Krever dødsstraff
En del russiske politikere mener moratoriet på dødsstraff burde oppheves for Kulajev.

President Vladimir Putin har ikke gjort sitt syn kjent, men uttalte denne uken at han var i ferd med å forberede et nytt lovforslag om dødsstraffen til nasjonalforsamlingen.

- USA og andre land bruker dødsstraff, og ingen nøler med å kalle dem bastioner for demokratiet, har Putin uttalt, ifølge Reuters.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere