NA24.no

Valuta USD 8,08 EUR 9,62 GBP 10,93 SEK 91,28
Oslo Børs 0,76%
(Scanpix)

Best i Europa

Sist oppdatert:
I går var Oslo Børs versting - i dag sender investorene børsen til topps i Europa.

Oslo Børs hentet seg svært godt inn, og endte til slutt med en pen oppgang torsdag.

NA24 - din næringslivsavis

Hovedindeksen steg 0,95 prosent, til 238,79, og med det er Oslo Børs best i Europa på en dag da mye annet pekte nedover. Dette skjedde til tross for at oljeprisen faller ned under 45 dollar og giganten Statoil også faller tilbake med 0,33 prosent, til 122 kroner.

Imidlertid startet det svært dårlig på børsen. Gårsdagens oljeprisfall på 12 prosent, som var det største på syv år, skapte en svært dårlig stemning fra start. Men handelen tok seg opp utover dagen, og da det kom makrotall fra USA som var bedre enn ventet, klarte ikke engang et resultatvarsel fra Wal-Mart å senke børsen.

Les også:
Tettere i ledighetskøen
Gigant guider ned

Gjødselselskapet Yara har hatt en fin dag på børsen, og er sterkt medvirkende til at børsen til slutt endte i pluss. Meglerhuset SEB Enskilda sendte ut en rapport som var med på å sende aksjen opp 3,86 prosent til 161,25 kroner.

Ifølge rapporten skal alle kunstgjødselfabrikker i Ukraina vært stengt siden onsdag grunnet gassmangel. Dette kan påvirke markedsbalansen i verden. Yara har salgs- og distribusjonskontorer i Ukraina, men ikke fabrikker.

- Disse nedstengningene er midlertidig, skriver Sjur S. Malm i rapporten.

Han tror ikke dette vil vedvare, og at nedstengningene vil gi prisen et lite løft.

Les mer her: Gass-skvis gir opptur for gjødselgigant

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Frontline-aksjen løftet seg 3,36 prosent til 222,75 kroner på en sterk økning i ratene i FFA-markedet. Marine Harvest gjorde et kraftig byks oppover og endte til slutt på 1,30 kroner. Det er 19,27 prosent høyere enn i går.

Langt nede på taperlisten i dag finner vi cruiserederiet RCL og møbelprodusenten Ekornes. Begge to faller kraftig på selskapsspesifikke nyheter.

Mest dramatisk var det i Stranda, der Ekornes nå skal legge ned fabrikken og kvitte seg med 180 årsverk. I tillegg skal 80 årsverk permitteres. Aksjen falt 5,41 prosent til 70 kroner, men omsetningen var tynn.

Les mer her: Bonus i desember - sparken i januar

RCL endte opp som en av dagens tapere etter at Pareto nedgraderte aksjen fra kjøp til selg. Pareto var også største nettoselger i RCL i løpet av handelen. RCL-aksjen falt til slutt 8,75 prosent - til 86 kroner.

Ellers i Europa ser vi hovedsakelig røde tall. I Frankfurt faller DAX 1,17 prosent, i Paris faller CAC 40 0,64 prosent. FTSE 100 i London er det foreløpige unntaket med en oppgang på 0,06 prosent.

Hos våre naboer er det en nedgang på 0,78 prosent i Stockholm, en oppgang på 0,39 prosent i København og en nedgang på 3,06 prosent i Helsinki.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere