*Nettavisen* Økonomi.

Beste børsdag på 14 år

Grådigheten tok fullstendig over for frykten, og Oslo Børs steg mest i hele verden tirsdag.

23.05.06 19:59

Etter mange dystre dager knallet investorene på Oslo Børs til med en historisk sterk oppgang tirsdag. De siste dagene har det vært en skikkelig tøm-og-røm-holdning blant aktørene på Oslo Børs, men denne holdningen ble forlatt tirsdag. Markedet så ikke ut til å få nok denne dagen, og vinnerlisten virket uendelig lang.

NA24 - din nye næringslivsavis

Hovedindeksen steg ufattelige 7,07 prosent til 378,01 poeng. Dermed var mye av den siste tidens nedgang slukt i et jafs. Man må helt tilbake til oktober 1992 for å finne en tilsvarende oppgang.

Klikk på bildet for å forstørre.

Det er oppgang i hele børsverdene i dag, men ingen andre børser kan måle seg med Oslo Børs i dag. Stockholmsbørsen er blant de sterkeste, med en oppgang på rundt 5 prosent. I USA er oppgangen mye mer moderat, rundt en halv prosent for de brede indeksene.

Usikkerhet
- Ekstremt volatilt, som ikke viser tegn på at usikkerheten er blitt noe mindre, sier en megler til NA24 iMarkedet om utviklingen på Oslo Børs

Vollvik-favorittene Altinex og Birdstep kjempet om plassen på toppen av vinnerlisten denne dagen. Begge aksjene har fått mye juling i børsmassakren den siste uken, men dette har tydeligvis ikke skremt unna investorene.

Altinex gikk til slutt seirende ut av duellen og steg hele 30,88 prosent. Kursoppgangen ble helt vill etter at NA24 iMarkedet kunne melde at selskapets kjøp av det danske oljeselskapet Denerco kan vise seg mer lønnsomt enn først antatt. Det er funnet olje og gass i en brønn boret på nordsiden av Syd Arne-feltet på dansk sokkel. Altinex er på vei inn som eier i feltet etter kjøpet av Denerco. Oslo Børs innførte en pause i handelen og denne pausen varte ut dagen.

Birdstep steg hele 25,74 prosent, det kom ikke noe nytt fra selskapet. Aksjen er blant dem som har blødd mest i massakren på Oslo Børs, og det var tydelig at daytraderne fikk fornyet appetitt for aksjen. De typiske internett og daytradermeglerne dominerte kjøpersiden.

Hele 35 aksjer steg mer enn 10 prosent og blant de største vinnerne ble hele 6 aksjer løftet mer enn 20 prosent.

Galskap
Galskapen stoppet ikke der. Trauste oljetungvektere som Statoil og Norsk Hydro deltok også på børsfesten. Aksjene toppet listen over de mest omsatte aksjene og ble løftet utrolige 9,76 prosent til 180 kroner og 8,77 prosent til 167,50 kroner.

Det noe mindre oljeselskapet DNO var også med på festen og endte opp 14,49 prosent. Solcelleselskapet REC fikk også en etterlengtet opptur med en oppgang på 15,58 prosent.

En rekke andre oljeserviceselskap ble også løftet høyt denne dagen av villige investorer. Riggaksjene SeaDrill, Sinvest og Petrolia Drilling steg henholdsvis 10,20 prosent, 18,83 og 20,24 prosent

Oljeprisen styrket seg hele dagen, og da Oslo Børs stengte ble kontrakter omsatt på 70,80 dollar for et fat Nordsjøolje med levering i juli. Dollaren var svært volatil også denne dagen og var på rundt 6,10 kroner da investorene i Oslo ga seg for dagen.

Oljeprisen styrker seg i forkant av orkansesongen i USA. Amerikanerne ble i fjor svært rammet av orkaner og andre tropiske stormer. Orkanene lammet oljeproduksjonen i Mexico-gulfen og flere av raffineriene måtte stenge. Produksjonen i gulfen er fortsatt 13 prosent under nivået i fjor sommer.

Markedet holder nå øye med værmeldingene og flere metrologer i er media med sine spådommer.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.