Beste børsdag på ett år

USA-børsene hadde tirsdag sin beste dag på ett år. Fallende renter veier tyngre enn fortsatt oljenervøsitet.

18.04.06 23:32

HOUSTON (NA24):De amerikanske aksjemarkedene var i festhumør tirsdag. De ledende indeksene steg nær 2 prosent. S&P 500 og Dow Jones har ikke steget så mye på en dag siden 21. april i fjor.

Dermed rister markedet av seg frykten for at en Iran-krise kan skape oljemangelen. Oljeprisen har steget til nye rekorder, men dette ser ikke ut til å påvirke aksjemarkedet i dag. Et fat nordsjøolje for levering i juni koster nå 72,50 dollar - tidenes høyeste pris, og en oppgang på 1,5 prosent fra mandag kveld.

Men i dag har markedet altså annet å tenke på, og da primært renter.

På nøkkeltallsfronten kom det tall som viste et større fall enn ventet i boligbyggingen, og selv om det er negativt for selskaper som lever av denne sektoren, er markedet generelt nå primært på utkikk etter alt som kan få den amerikanske sentralbanken til å bremse renteoppgangen - og da er en lavere temperatur i boligmarkedet helt OK.

Produsentprisindeksen, som måler inflasjon tidligere i produksjonsprosessen enn den mer kjente konsumprisindeksen, kom inn med en høyere vekst enn ventet, men når de volatile energi- og matprisene skrelles ut, var veksten beskjeden, og lavere enn ventet.

Dette skjedde før børs. Så, mens børsen var åpen, kom det først Janet Yellen, en representant for den amerikanske sentralbanken, med kommentarer som ble tolket som å indikere en snarlig slutt på renteoppgangen.

Deretter offentliggjorde man referatet fra det siste rentemøtet til sentralbanken, og også her fremkom det tydelig at flere av medlemmene er bekymret over at man kan komme til å stramme renteskruen for mye.

Sentralbanken har hevet renten 15 ganger fra 1,0 prosent sommeren 2004 til 4,75 prosent nå.

Dagens signaler førte til at renten på tiårige amerikanske statsobligasjoner falt tilbake under 5 prosent, til 4,97 prosent.

Sterke sektorer på børsen er, rimelig nok, olje og oljeservice. Men også finanssektoren og chip-produsenter, samt selskaper som leverer kapitalvarer til næringslivet, og som kan ventes å nyte godt av begrenset renteoppgang, gjør det bra.

Ellers har gullprisen på ny steget til det høyeste nivået på 25 år, 623 dollar for en unse.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +1,76% til 11.268,77

Nasdaq +1,95% til 2.356,14

S&P 500 +1,74% til 1.307,65

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.