Gå til sidens hovedinnhold

Beste børsuke på lenge

Rentekutt får æren for at fredag satte punktum for USAs beste børsuke på et halvt år.

USA-børsene endte moderat positivt fredag. Dermed ga uken som helhet en sterk oppgang på rundt 3 prosent, etter at den amerikanske sentralbanken tirsdag kuttet styringsrenten med et halvt prosentpoeng.

Dette er den beste børsuken på et halvt år. De viktige indeksene ligger nå bare et par prosent fra rekordnoteringene fra i sommer, før bekymring for det amerikanske boligmarkedet sendte sjokkbølger gjennom børsene.

Rentekuttet dominerte uken, men fredag var det også oppmerksomhet rundt resultatrapporter. På tampen av dagen ble det også kjent at et stort oppkjøp ser ut til å gå i vasken.

Sterke tall
Programvareselskapet Oracle overrasket på den positive siden torsdag kveld. Etter at handelen på Wall Street var over la verdens tredje største programvareselskap frem sitt resultat for første kvartal. Selskapet har avvikende regnskapsår. Nettoresultatet endte på 840 millioner dollar tilsvarende 16 cents per aksje. Det er en oppgang fra 670 millioner dollar eller 13 cents per aksje i samme periode året før.

Samtidig økte omsetning til 4,53 milliarder dollar fra 3,59 milliarder dollar.

Justert for engangsposter økte resultat per aksje til 22 cents. Det er like over forventningene til analytikerne. Ifølge Thomson Financial ventet tallknuserne at Oracle ville legge frem et resultat per aksje på 21 cents fra en omsetning på 4,3 milliarder dollar.

Videre guidet IT-selskapet at omsetningen fra programvarelisensene vil øke med mellom 15 og 25 prosent i andre kvartal sammenlignet med samme periode i fjor. Resultat per aksje i samme periode er ventet å lande på mellom 20 og 21 cents fra en omsetningsvekst på 19 til 21 prosent. Justert for enkelt hendelser er resultat for andre kvartal ventet å bli på mellom 26 og 27 cents per aksje. Analytikerne venter 26 cents per aksje i resultat for andre kvartal.

Oracle-aksjen steg over 4 prosent.

Sprekt fra Nike
Nike er et annet selskap som overgår forventningene i markedet. Selskapet leverte et resultat på 569,7 millioner dollar eller 1,12 dollar per aksje. Det er en oppgang fra 377,2 millioner dollar eller 74 cents per aksje. Samtidig økte omsetningen med 11 prosent til 4,66 milliarder dollar.

Hvis en utelater en oppnådd skattefordel på 20 cents ville Nikes resultat ligget på 92 cents per aksje. Analytikerne hadde ventet et resultat på 87 cents per aksje fra en omsetning på 4,58 milliarder dollar.

Nike-aksjen begynte opp, men endte til slutt ned 2 prosent.

I vasken
Helt på tampen av dagen ble det kjent at Kohlberg Kravis Roberts og Goldman Sachs vil trekke seg fra et planlagt oppkjøp av elektronikkselskapet Harman International for 8 milliarder dollar, rundt 45 milliarder kroner. De begrunner angivelig dette med en negativ utvikling for selskapet, noe Harman benekter. Uansett må de betale 225 millioner dollar for å trekke seg.

Dette vil nok bli tolket som enda et tegn på at tilgangen på risikokapital er blitt vanskeligere etter de siste ukenes finansturbulens.

Oljeprisen var lite endret fredag, etter en periode med sterk utvikling. Brent-olje for novemberlevering falt 0,1 prosent til 79,02 dollar, mens den amerikanske referanseoljen WTI falt drøyt en halv prosent.

Gullprisen, som torsdag nådde det høyeste nivået siden 1980, falt tilbake 1 prosent til 770 dollar pr. unse.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones +0,39% til 13.820,19

Nasdaq +0,64% til 2.671,22

S&P 500 +0,46% til 1.525,75

Reklame

Black Week: De beste kuppene du gjør på Fjellsport-salget