Bestekompisen tjente millioner på Solskjærs Cardiff-mareritt

Fotballagent Jim Solbakken er blant de mektigste nordmennene i bransjen.

Fotballagent Jim Solbakken er blant de mektigste nordmennene i bransjen. Foto: Erlend Aas (NTB scanpix)

Jim Solbakken kan le hele veien til banken.

19.09.14 14:48

En av Ole Gunnar Solskjærs beste kompiser, fotballagent Jim Solbakken, kan smile hele veien til banken over kompisens Cardiff-mareritt.

I tillegg til å være Solskjærs personlige agent, har han stått bak tre norske spilleres overgang til Cardiff.

I løpet av noen hektiske uker i vinter havnet Mats Møller Dæhli, Jo Inge Berget og Magnus Wolf Eikrem i Cardiff. Alle fikk gode millionlønninger.

- Normalen ligger på mellom fem til syv prosent av årslønnen, og i England nærmere fem prosent, sier Per A. Flod til Nettavisen.

Andre agenter mener at nærmere ti prosent er mer korrekt.

- Det er mye korrupsjon
Flod var i alle år agenten til John Carew og var involvert i en rekke overganger, blant annet da Carew havnet i Aston Villa på tampen av sin karriere.

Han mener at båndene mellom Solskjær og Solbakken er alt for tette.

- Det er mye korrupsjon i denne bransjen og når det er så tette bånd mellom to personer som det er mellom Solbakken og Solskjær, så blir det prat med engang. Det åpner for mye spekulasjoner om at det kan skje gale ting, selv om det ikke trenger å ha skjedd noe her. Det er veldig uheldig, sier Flod.

Det er kun Flod som våger å stå frem med navn av de agentene Nettavisen har snakket med. Til det har Solbakken for mye makt i bransjen.

(Saken fortsetter under bildet)

Per A. Flod var John Carews mangeårige agent. Han mener at båndene mellom Jim Solbakken og Ole Gunnar Solskjær er alt for tette. Foto: Heiko Junge (NTB scanpix)


- Tjent millioner på Solskjær

- Uten deg hadde jeg ikke vært den jeg er i dag, sa Mats Møller Dæhli til Ole Gunnar Solskjær. Jeg tror også Jim Solbakken kan si det samme. Uten Solskjær hadde ikke Jim Solbakken vært en så rik fotballagent som han er i dag, sier en fotballagent til Nettavisen.

Den absolutt mest lukrative personen i Solbakkens stall, er sjefen selv, Solskjær. Han hadde trolig en årslønn i Cardiff på rundt 3,5 millioner pund, eller over 35 millioner kroner. Bare her kunne Solbakken kassere inn rundt 1,7 millioner kroner forutsatt fem prosent agenthonorar.

Solbakken skal selvfølgelig ha sin del av sluttpakken som ble forhandlet frem i London denne uken. Trolig kan han putte nye 1,5 millioner kroner i lommene.

Fakta

Jim Solbakkens honorar:

Dæhli og Eikrem tjener etter det Nettavisen erfarer rundt 10 millioner i året i Cardiff. Jo Inge Berget, som nå er på utlån til Celtic, tjener trolig litt under syv millioner kroner.

Med rundt syv prosent agenthonorar, gir de spillerlønningene Solbakken nye to millioner kroner inn på konto. Alle tre er fortsatt eid av Cardiff, og vil årlig generere millioner til Solbakken.

Samlet har Solbakken da tjent rundt fem millioner kroner på bestekompisens Cardiff-jobb.

Kraftig inntektsvekst
De to selskapene som Solbakken eier har hatt enorm vekst i inntekter og resultat de siste årene.

(Saken fortsetter under regnskapet)


- Antagelser og feil

Jim Solbakken er uenig i Nettavisens utregning.

Etter å ha blitt fremlagt regnestykket på 10 prosent honorar, svarer Solbakken følgende:

- Du baserer som mange andre i media på antagelser, og du bommer veldig på ditt regnestykke. Enhver journalist skal bygge sine saker på fakta, jeg anbefaler deg å sjekke den før du lager denne klikkvinneren, sier Solbakken til Nettavisen.

- Det er skremmende at du som økonomidirektør i Nettavisen har så lite innsikt i hvordan dette fungerer, og det bekymrer meg at det er «noen» i norsk media jobber på denne måten, fortsetter Solbakken.

Etter å ha blitt forelagt estimatet på fem til syv prosent, skrev Solbakken følgende i en mail til Nettavisen:

- Sist Per A. Flod gjordet en overgang var vel på 90-tallet, og verden har heldigvis forandret seg siden den gangen.

- Mitt profesjonelle forhold til Ole G. Solskjær, andre trenere, norske klubber, utenlandske klubber og mine spillere er fantastisk. Det viser vel suksessen de seneste årene.

Her er spørsmålene som Solbakken ikke vil svare på:

- Hvilken prosentsats fikk du da du fremforhandlet lønn samt sluttpakke for Solskjær?

- Hvilken prosentsats får du av lønningene til Berget, Eikrem og Dæhli?

- La oss si at Flod har rett på fem prosent. Da lander regnestykket på rundt fem millioner kroner. Er du enig i dette?

- Hvor mye har du og ditt selskap tjent totalt på overganger hvor Solskjær har vært trener, det vil si i Molde og Cardiff?

Kritisk til spillerkjøp
Ivar Hoff sa til Nettavisen torsdag at han var skeptisk til Solskjærs Cardiff-eventyr fra dag en.

(Saken fortsetter under bildet)

Ole Gunnar Solskjær har brukt kompisen Jim Solbakken i på mange overganger til Cardiff. Det har kompisen tjent millioner på. Foto: Phil Cole (Ap)


- Det er klart at det er forventet, når han ikke har fått til noen ting siden januar. Det var vel ikke noe pokertrekk å ta inn de norske spillerne heller, sa Ivar Hoff.

LES HER: - Har aldri vurdert ham som manager i England

Nettavisen har snakket med flere i miljøet som er enig i det Hoff sier.

Også den engelske storavisen The Guardians fotballekspert, Raphael Honigstein gikk ut i januar i år og kritiserte den tette koblingen mellom Solskjær og Solbakken, ifølge Dagbladet.

- Det store problemet jeg har med ham (Solskjær) er at han kom til Cardiff med et rykte som europeisk fotballs «snille gutt», en mann som ville være veldig forsiktig med hvilken klubb han valgte, med eieren og strukturen i klubben, og så signerer han for Cardiff og har allerede hentet inn to spillere som representeres av hans beste venn og agent, sa Honigstein.

- I Molde hadde han (Solskjær) ni spillere fra denne agenten, og det har vært snakk om Mame Diouf (fra Hannover), som også er representert av Jim Solbakken. Det får meg til å føle at glorien har falmet noe, sa The Guardian-eksperten videre.

Ole Gunnar Solskjær og Jim Solbakken startet selskapet Dynamic Solutions sammen da Solskjær var stjernespiss i Manchester United. Fra 2000 frem til Solskjær ble reservelagstrener i Manchester United i 2008, var de partnere i selskapet. Etter at Solskjær ble en del av trenerteamet, solgte han seg ut av selskapet.

Ole Gunnar Solskjær har ikke besvart Nettavisens henvendelse.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.