Bestemors gull stiger i verdi

Foto: Gullvekten.no

Gullprisen klatrer for første gang på flere uker.

Gullprisen steg med 1,5 dollar eller 0,2 prosent til 941 dollar per unse på råvarebørsen i New York fredag. I løpet av sesjonen var gullet så høyt som 949 dollar unsen.

NA24 – din næringslivsavis

Gullet klatret i verdi samtidig som dollaren svekket seg kombinert med rekordlave renter, noe som gir investorene større appetitt på det edle metallet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Onsdag meldte den amerikanske sentralbanken at de vil holde renten nær null i en lengre periode.

Spådd i 1.000
For et par uker siden kom det en rapport fra investeringsbanken Morgan Stanley der de spår at gullet kan komme over den psykologiske grensen på 1.000 dollar per unse. I perioden frem til 2012 er prognosen for gullet 1,075 dollar per unse, heter det i rapporten.

Det er inflasjonsveksten og en svakere dollar som vil presse opp prisen, mener investeringsbanken.

India viktig
Videre er utviklingen i den indiske økonomien viktig.

Landets rikinger er meget opptatt av gull og den sterke veksten i middelklassen i landet har også økt etterspørselen i indiske smykkeindustri. Det edle metallet er en viktig faktor ved brylluper i landet.

Foto: RUPAK DE CHOWDHURI

Gull anses også som en sikker havn når aksjemarkedene faller. Også ved store geopolitiske uroligheter fungerer gull som en sikker plassering for mange investorer.

Den eneste mørke skyen på gullhimmelen er hvis vi får en myk landing for verdensøkonomien. Da mener Morgan Stanley at det blir lavere inflasjon, sterkere dollar og lavere etterspørsel.

En unse gull tilsvarer 31,1035 gram.

Har du et næringslivstips – kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.