NA24.no

Foto: Paul Weaver (Paul Weaver - Nettavisen)

Betal 200 kroner - få tusenvis tilbake

Sist oppdatert:
Et av landets beste boliglån kan du få mot et årlig gebyr på 200 kroner.

OBOS tilbyr fra 9. mai 2012 en effektiv boliglånsrente på 3,54 prosent, noe som holder til en fjerdeplass på listen over landets beste boliglånstilbud (se tabell nederst).

Medlemsskap i OBOS koster 200 kroner per år. Det er en beskjeden avgift i forhold til hvor mye lånekunder kan spare dersom de benytter seg av boliglånstilbudet.

Spar flere tusen hvert år
Som NA24s tabell viser vil lånekunder i OBOS spare en pen bunke hundrelapper årlig år sammenlignet med boliglån i andre banker (gjelder et boliglån på 2,1 millioner kroner med 74 prosent belåningsgrad og 25 års nedbetaling).

Kun fire banker i landet gir et lånetilbud som gjør boliglån og medlemsskap i OBOS ulønnsomt. Gjensidige Bank, Sparebank 1 Sunnmøre, Skandiabanken og Storebrand Bank er de fire bankene som tilbyr billigere boliglån en OBOS.

FØLG NA24 PÅ FACEBOOK

Billigere enn DNB
Sammenlignet med landets største bank, DNB, vil en boliglånskunde hos OBOS spare 664 kroner årlig. Medlemsavgiften til OBOS på 200 kroner er medregnet (skattefordel holdt utenfor).

Sammenlignet med median-lånet på NA24s oversikt der totalt 125 lån inngår, Flekkefjord Sparebank, sparer boliglånskunder i OBOS hele 5.524 kroner hvert eneste år i 25 år fremover.

Ikke på Finansportalen
Et av landets beste boliglån glimrer imidlertid med sitt fravær på Finansportalen.

- Vi burde absolutt vært der, men begrunnelsen er at vi ikke er en bank og at du må være OBOS-medlem for å få lån, sier kommunikasjonsdirektør i OBOS Åge Pettersen, til NA24.

Daglig leder for Finansportalen Elisabeth Realfsen opplyser at OBOS´ nye renter ikke trer i kraft før 9 mai. Derfor finner du ikke deres nye priser på Finansportalen i dag.

- Når vi kommer til 9. mai, kan også andre banker ha endret sine utlånsrenter, så det er usikkert om de vil havne på fjerde plass da, sier hun.

Krever høy sikkerhet
En terskel for mange som ønsker lån i OBOS er at du kun får lån innenfor 75 prosent av verdigrunnlaget (sikkerheten må være innenfor 75 prosent). Ifølge Pettersen er det mulig å få et tilleggslån på ytterligere fem prosent av verdigrunnlaget.

Til tross for at OBOS har 303.000 medlemmer er det kun 5.205 personer som hadde boliglån i OBOS. Det tilsvarer 1,7 prosent av medlemsmassen.

- Dette tallet burde vært mye høyere, og det er noe vi jobber med, sier Pettersen.

Et bra tilbud
Privatøkonomiekspert Rune Pedersen i ABC Penger synes OBOS-tilbudet har mye bra ved seg.

- Vilkårene til OBOS er blant de bedre på store lån, men dårligere på mindre lån. OBOS har en del bra fordeler, men lånevilkårene er ikke slik at alle bør løpe å melde seg inn, sier Pedersen til NA24.

- Er det noen ulemper med å melde seg inn i OBOS?

- Ikke utover at det koster 200 kroner i året - som ikke akkurat er mye, og innbetaling av andelskapital på 300 kroner som er en engangsforeteelse, sier Pedersen.


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere