NA24.no

Betal bussen med mobilen

Snart kan du bruke mobilen til å betale på buss, trikk og tog.

Telenor har gjennomført et samarbeid med busselskapet Cominor i Tromsø, der man har brukt mobiltelefonen for å betale bussbilletten.

NA24 - din næringslivsavis

Cominor benytter i dag et billetteringssystem hvor elektroniske smartkort holder styr på de reisendes forhåndsbetalte klipp. Ved påstiging holder brukerne kortet i nærheten av en kortleser, som tar ett elektronisk "klipp" av smartkortet, som fungerer som billett.

Telenor har imidlertid utviklet en egen løsning for mobiltelefoner. Denne støtter Cominors billetteringssystem, og innebærer at klippekortet lagres i selve mobiltelefonen eller på telefonens SIM-kort. Teknologien går under navnet Near Field Communication (NFC) og gjør det mulig for elektronisk utstyr å kommunisere over korte avstander på noen få centimeter.

Høsten 2008 fikk ca 30 pilotbrukere i Tromsø utdelt hver sin telefon klargjort for bruk. I den fire uker lange pilotperioden fungerte billettløsningen bortimot knirkefritt.

- Vi ønsket først og fremst å høre om folk liker denne måten å bruke mobiltelefonen på, og hva som skal til for å få løsningen enda bedre, sier forsker Erlend Pedersen, prosjektleder for utviklingsarbeidet hos Telenor. - I en eventuell videreføring vil mobiltelefonen også kunne brukes til å forhåndsbetale reiseproduktene. Først da er vi over på en løsning hvor kontant betaling på bussen er borte.

Testbrukerne i Tromsø brukte mobiltelefonen på lik linje med de vanlige smartkortene fordi busskortet var integrert i telefonen. De reisende kunne også sjekke status på busskortet med et enkelt tastetrykk på telefonen, lese av på mobilens skjerm når billetten ble aktivert, og slik beregne siste mulighet for en eventuell overgangsbillett samt kunne forevise billetten for kontroll.

Lars Ingvard Hoff, leder for FutureSIM-satsingen i Telenor Research & Innovation, har stor tro på at mye av det vi i dag har i lommeboken etter hvert kommer til å bli lagt inn i mobiltelefonen eller på SIM-kortet.

- I tillegg til billetter vil du for eksempel kunne ha betalingskort, nøkler og mye annet i mobiltelefonen. Bussbilletten i Tromsø er et skritt mot denne visjonen, sier han.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere