NA24.no

Betaler 600 mill. pr. ansatt

Sist oppdatert:
Oljeselskapene er desperate etter nye oljereserver. Shell Canada betaler nå rått for et minselskap for å få tilgang til vanskelig utvinnbar oljesand i Canada.

HOUSTON (NA24): Shell Canada er blitt enig med ledelsen i det canadiske oljeselskapet BlackRock Ventures om å kjøpe det lille selskapet for 2,4 milliarder canadiske dollar eller drøyt 13 milliarder kroner.

Det utgjør 600 millioner for hver av de 22 ansatte i BlackRock, som ble etablert for syv år siden.

Hvis de BlackRock-ansatte får besøk av en Shell-sjef som holder festtale om at våre ansatte er vår viktigste ressurs, så kan de trygt konkludere med at vedkommende juger.

I stedet er det store oljereserver som er nøkkelen. BlackRock har anslåtte reserver på 209 millioner fat olje. Men dette er av en tungt utvinnbar oljetype som er blandet med sand. Oljen lar seg ikke pumpe ut, og oljesanden må graves opp for å prosesseres. Og det i et lite gjestmildt klima.

Så lenge oljeprisen var rundt 20-30 amerikanke dollar var disse reservene lite interessante, men med en pris på 70 dollar er den canadiske oljesanden blitt voldsomt ettertraktet, og har medført en oljeboom i Alberta-provinsen.

Canada har 174 milliarder utvinnbare fat olje i slike oljesand-området. Det er bare Saudi-Arabia som kan konkurrere med disse oljereservene.

Det canadiske meglerhuset FirstEnergy Capital har beregnet at Shell betaler 171.000 canadiske dollar pr. fat daglig oljeproduksjon og 11 canadiske dollar pr. fat for de anslåtte reservene til BlackRock. Det er et rekordhøyt prisnivå.

- Vi har fått satt en ny verdivurdering i spillet om oljesanden, sier analytiker Martin Molyneaux hos FirstEnergy til nyhetsbyrået Reuters.

Den høye oljeprisen har gjort at oljeselskapene strekker seg langt for å få tilgang på nye oljeforekomster, enten ved å bore på store havdyp, utvinne dyre forekomster som oljesand eller gå inn i politisk ustabile land.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere