*Nettavisen* Økonomi.

Betaler 80.000 for at familien Smette skal slippe å ringe fra kanten av kjøkkenbenken

ENESTE MULIGHET: Johanne Løvoll Smette må stå bøyd over kjøkkenbenken hvis hun skal ringe med mobilen. Det er hennes eneste mulighet til digital kontakt med omverdenen i noen uker til., mens hun venter på nett- og fasttelefondekning. Foto: Alf Helge Jensen (Finnmarken)

Etter månedsvis med dårlig nett- og telefonforbindelse, punger leverandøren og kommunen ut for å sikre bredbånddekning i Smalfjord.

06.03.14 11:22

Helt siden Breiband.no, som da het Direct Connect, begynte å tilby sine tjenester innen internett og fasttelefoni i Smalfjord i 2008, har familien Smette vært abonnenter, skriver Finnmarken.

Lenge fungerte det bra, men de siste åra har abonnentene vært hjemsøkt av teletrøbbel.

Som Finnmarken har skrevet tidligere, har de tatt utallige telefoner er tatt til teleselskapet, uten å få noen ordentlige svar. Nå tar selskapet tak for store endringer, og lover bedring så raskt det lar seg gjøre.

Les mer: Smalt bredbånd i Smalfjord

Gradvis verre i radiomasta

Problemet viser seg å ligge i masta på Algasvarre. Denne er beskyttet av pleksiglass, og har tre radioer festet til seg. Fuktig vær har gjennom årenes løp skapt varig støy på radioene, fordi de står for tett sammen.

Det er dette som gir dårlig dekning ute hos abonnentene. Dersom man skrur av den ene radioen, den de 5-7 abonnentene i Smalfjord er avhengig av, får de om lag 50 andre abonnentene OK fasttelefon- og nettdekning. Smalfjordingene blir derimot stående helt uten signaler.

- I samråd med kommunen har vi blitt enige om å la de tre radioene stå på, noe som betyr at alle får en veldig stor forstyrrelse. Samtidig har vi fått kommunen med på å flytte den tredje radioen, opp eller ned på masta, slik at forstyrrelsene skal bli mindre og signalene bedre, forklarer dagligleder i Breiband.no, Jan Tore Dannemark, til Finnmarken.

Denne flyttingen er beregnet å koste 80.000 kroner, og Tana kommune skal etter planen være med på å ta regningen. Den endelige enigheten ligger ennå ikke på bordet, men når den gjør det vi det ta Breiband.no omtrent to uker å flytte radioen.

- Vi er veldig lei oss for at dette har tatt så lang tid, sier Dannemark.

Venter i spenning

Selskapet skal nå ha sendt ut en SMS til sine kunder med informasjon om planene.

Denne SMSen har derimot ikke Johanne Løvoll Smette sett. Mobildekninga i huset til familien er nemlig så dårlig at det så vidt er mulig å hente inn signal ett sted i huset - ved kjøkkenbenken.

- Vi får bare godta dette, vi har ikke noe valg, sier hun til Finnmarken.

Å leve uten nett er en stor ulempe for familien. For eksempel må sønnen, som går på et nettbasert studie innen matematikk og fysikk, hver dag kjøre til landbruksskolen i Bonakas for å få gjort oppgavene sine.

- Hadde jeg kunnet få noe annet hadde jeg gjort det på dagen, men nå er det ingen andre alternativer enn Breiband.no, sier Johanne Løvoll Smette.

Les flere saker i Finnmarken

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag