NA24.no

Betaler du med kort, uten å putte kortet i terminalen? Da tæpper du


Nå har denne betalingsmetoden fått et eget norsk uttrykk (utenom det allerede brukte "kontaktløs betaling")
Nå har denne betalingsmetoden fått et eget norsk uttrykk (utenom det allerede brukte "kontaktløs betaling") Foto: Alexander Winger (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Har du betalt for en vare ved å legge kortet ditt oppå betalingsterminalen? Da har du tæppet, ifølge BankAxept.

Selskapet som formidler betalingssystemer til norsk handelsnæring har kommet fram til at ordet «tæppe» skal bety kontaktløs kortbetaling, slik man ofte sier «trekke» når man drar kortet gjennom slissen i betalingsterminalen før man taster kode.

Med kontaktløs betaling trenger du verken trekke kortet eller taste kode. Du holder kortet foran betalingsterminalen i kiosken, på kafeen eller på butikken, så blir beløpet belastet uten noe mer om og men. Metoden gjør betaling gjennomsnittlig ni sekunder raskere enn med den tradisjonelle metoden for kortbetaling, ifølge BankAxept.

Ordet tæppe – som er en fornorskning av det engelske tap – var blant flere tusen forslag som kom inn i konkurransen BankAxept utlyste på nettsiden nyord.no nylig.

– Både ordene scanne og swipe kom høyt opp på listen, men ingen av disse ordene er norske, og det gir heller ikke en korrekt beskrivelse av hva man gjør. Engelske tap eller norske tæppe brukes i dag av flere andre internasjonale aktører for kontaktløs betaling, sier kommunikasjons – og markedssjef Frode Riis Andersen i BankAxept.

Nå er det omtrent tre millioner kontaktløse bankkort med Bank Axept i omløp i Norge. Innen utgangen av 2018 er det ventet at dette vil øke til fire millioner. (©NTB)

Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere