*Nettavisen* Økonomi.

Betaler for å tape penger i Norges dårligste aksjefond

Illustrasjonsbilde: Misfornøyd småsparer i aksjefond. Foto: Knut Fjeldstad (NTB Scanpix)

Vil du betale 2 prosent av sparepengene dine hvert år for at noen skal tape penger for deg?

13.10.14 08:55

Det er det retoriske spørsmålet Finansavisen spør i en artikkel der avisen kårer Nordea SMB til landets dårligste aksjefond.

En aktiv forvalter viktigste oppgave er å levere bedre avkastning enn indeks. Nordea SMB og forvalter Robert Lingaas har gjort det motsatte i mange år, skriver Finansavisen.

7.328 Nordea-kunder sitter med i snitt 20.000 krner i Nordea SMB.

Httil i år er Nordea SMB ned 14,4 prosent, mot en nedgang på 2,6 prosent for referanseindeksen (Oslo Børs Small Cap Index).

Uansett om man ser på ett, tre, fem eller ti års historikk er Nordea SMB det dårligste fondet i Norge, ifølge Finansavisen.

«Småaksjer» har generelt gjort dårligere enn børsen i de samme tidsrommene, men Nordea SMB har i tillegg gitt over 20 prosent lavere avkastning enn småaksjer som gruppe.

- Nordea SMB har fokusert på de mindre aksjene innen SMB-segmentet da vi har en rekke andre aksjefond, og vi ønsker å ha en klart forskjellig profil på dette fondet. De aller minste aksjene har gitt klart svakere avkastning enn de store aksjene innen SMB-segmentet, sier fondets forvalter Robert Lingaas til Finansavisen.

De siste fem årene har Nordea SMB nå en annualisert avkastning på minus 1,4 prosent. Ingen andre norske fond har tapt penger for kundene i samme tidsperiode, skriver Finansavisen.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.