Betaler for julegavene fra i fjor

Endre Jo Reite sier at mange betaler for julegavene på år nummer to.

Endre Jo Reite sier at mange betaler for julegavene på år nummer to.

Flere enn 100.000 nordmenn betaler fremdeles på julegavene fra ifjor.

Privatøkonom Endre Jo Reite i SpareBank 1 SMN deler bekymringen og peker spesielt på økningen i forbruksgjeld og peker på at mange ennå faktisk betaler for julegavene de kjøpte i fjor.

- Etter en et periode der nordmenn flest spedd på privatøkonomien med feriepenger og skattepenger kommer nordmenn nå inn i en sesong med økte kostnader og økt forbruk for de fleste. Mange regninger er høyere om vinteren, og i tillegg til den kjente regningssmellen med årlige regninger i januar har de fleste økte kostnader knyttet til alt fra klær til julegaver når vi går inn i vinterhalvåret. I fjor var det anslagsvis 100.000 som betalte på julegavene ett år etter, og i år er det enda flere sier Reite til Nettavisen.

Bruker lang tid på å nedbetale forbrukskreditt

Det er spesielt et område som bekymrer Reite - de mange som gjennom vinteren pådrar seg forbruksgjeld og som ikke får satt av penger til å innfri gjelden raskt.

- Havner du først på etterskudd og begynner å leve på forbrukskreditt så vil tilleggsbelastningen av rentene gjøre det vanskelig å komme ajour. Vi ser mange som gjennom vinteren pådrar seg forbruksgjeld, og som fortsatt betaler på fjorårets strømregning og julegaver, sier Reite.

Forbrukslån har typisk en rente på 20 prosent, og det er mange kredittkort som har enda høyere rente dersom du ikke klarer å innfri i tide.

Minimumsbeløp er fallgruve
Betaler du bare minimumsbeløp på kredittkortet så kan du oppleve at nedbetalingen tar årevis. 30 prosent av husholdningene oppgav i en undersøkelse utført av Respons analyse at de ikke betalte hele regningen ved forfall.

- Det er skjedd et skift hvor flere og flere bruker kredittkort til mange kjøp. Planlegger du godt kan dette være en fordel ved for eksempel netthandel, men mister du oversikt over kredittkortene kan du fort havne på etterskudd, sier Reite.

Så mye koster det
Hva koster forbruksgjelden, og hva kan du gjøre med det ?

- Et forbrukslån på 100.000 kroner koster ca 1.200 kroner per måned etter skattefradrag, og kan være en betongklump om foten som gjør det enda vanskeligere å komme i pluss før neste gang regningsbunken tårner seg opp, sier Reite.

En undersøkelse utført av Respons Analyse for SpareBank 1 i fjor viste at ca 100.000 nordmenn fremdeles ikke har betalt fjorårets julegaver kjøpt på kreditt.

Betaler du bare minimumsbeløp på en kredittkortregning på 5.000 kroner kan det ta opptil 2 år før beløpet er nedbetalt fordi rentene og gebyrene nesten tilsvarer månedsbeløpet ditt.

Nesten alle har kredittkort

Det er kun 11 prosent menn og 23 prosent kvinner som ikke har kredittkort. Det viser en undersøkelse utført av TNS Gallup på oppdrag for Danske Bank.

Tallene viser at det er 50 prosent menn har handlet med kreditt på nett. For kvinner er tallet 38 prosent.

- Selv med høy utdannelse og høy inntekt er det flere og flere som lar seg friste til kjøp med lånte penger, sier forbrukerøkonom Maria Setsaas i Danske Bank til Nettavisen.

Maria Setsaas Danske Bank Foto: Håvard Kallestad (Danske Bank)


Råd før jul
Setsaas gir følgende råd i tiden frem mot jul:

- Bruk månedene frem til jul til å redusere og kvitte deg med dyre lån. Nedbetal gjeld fra sommeren og høstferien før innkjøp av julegaver!

- Innbetal mer enn minstebeløpet på kredittkortfakturaen og vent med å bruke kortet til gjelden er nedbetalt.

- Reduser kredittkortgrensa på kortene, kvitt deg med de som er dyrest og de man ikke har behov for.

- Bruk et budsjett for å holde god oversikt over hva man bruker penger på. Mange banker tilbyr i dag løsninger via nettbanken der varekjøp blir kategorisert slik at man får en fin oversikt over utgifter til klær, mat og boforhold.

Bekymret tilsyn
I Finanstilsynets rapport «Finansielle utviklingstrekk» som ble publisert tirsdag 4 november kommer det frem at tilsynet er bekymret for husholdningenes gjeld.

«Husholdningenes gjeld har vokst raskere enn inntektene, og forholdet mellom gjeld og inntekter er historisk høyt», advarer tilsynet og legger til: Mange husholdninger har vesentlig mer gjeld enn to ganger inntekten, og de samme husholdningene har begrensede finansielle buffere.

Tidligere undersøkelser fra SIFO viser at 1 av 5 husholdninger har forbruksgjeld, og det er nær doblet fra 2007 og 30 prosent oppgir at de ikke betaler hele regningsbeløpet på forfall for kredittkort. Totalt skylder nordmenn cirka 70 milliarder i forbrukslån.


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.