NA24.no

Al Gore, tidligere visepresident i USA og vinner av fredsprisen, er til stede i Davos. I kjent stil har han et dystert syn på hva fremtiden kan bringe.
Al Gore, tidligere visepresident i USA og vinner av fredsprisen, er til stede i Davos. I kjent stil har han et dystert syn på hva fremtiden kan bringe. Foto: Ruben Sprich (Reuters)

Betaler milliarder for å få nye venner

Sist oppdatert:
Nå samles verdens rikeste og mektigste i en landsby i alpene.

Fra 21. til 24. januar er en stor andel av de som virkelig betyr noe i internasjonal forretningssammenheng og politikk på plass i Davos til det årlige møtet til World Economic Forum.

Her foregår det møter mellom den finansielle og politiske eliten, som blander påfyll av kunnskap med champagne i de sveitsiske alpene.

Årets tema baserer seg på hvordan man skal løse verdens fremtidige problemer.

Men i virkeligheten er hele greia egentlig en gedigen arena for nettverksbygging, er det flere som mener.

I år er det over 2.500 personer som har meldt seg på, noe som er rekordhøyt. Flere hundre turer med privatfly frakter folket inn, og av deltakerne er 25 fra Norge. 

Blant disse finner man Kronprins Haakon, kronprinsesse Mette-Marit, statsminister Erna Solberg, utenriksminister Børge Brende, Statkraft-sjef Christian Rynning-Tønnesen, DNB-sjef Rune Bjerke, Hydro-sjef Svein Richard Brandtzæg og etterretningssjef Kjell Grandhagen.

Konsernsjef Rune Bjerke i DNB er blant de 2.500 deltakerne som samlet betaler enorme summer for å delta.

Svindyrt
Det er imidlertid ikke bare rekordmange som deltar. Det er også rekorddyrt.

Fakta: Verdens økonomiske forum (WEF)

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Startet i 1971 av den sveitsiske professoren Klaus Schwab, som fortsatt leder forumet.

* Best kjent for de årlige møtene i Davos, der rundt 2.500 politiske ledere, næringslivsledere, eksperter og samfunnstopper møtes for å diskutere globale utfordringer som fattigdom, konflikt, klimaendringer og økonomisk utvikling.

* Årets forum varer fra 21. til 24. januar. Det er deltakere fra om lag 140 land, og rundt 40 stats- og regjeringssjefer er med.

* Statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Børge Brende (H) deltar fra regjeringen.

* Andre norske deltakere er blant andre kronprins Haakon og næringslivsnavn som Johan H. Andresen, Jens Ulltveit-Moe, Jon Fredrik Baksaas og Stein Erik Hagen.

120 multinasjonale selskaper som betegnes som strategiske partnere mottok allerede i fjor brev med beskjed om at prisen på det årlige medlemskapet steg med 20 prosent.

Fra å ha kostet en halv million sveitserfranc er prisen i år løftet til 600.000 sveitserfranc. Med dagens kurs utgjør det vel 5,2 millioner kroner.

Det å være en strategisk partner, som Facebook og Barclays, gir deg tillatelse til å sende fem personer, er den dyreste formen for å delta.

Utover dette er det forskjellige prisnivåer, alt ettersom hvor stor adgang man skal ha og hvem man representerer. Felles for de fleste er at prisen er på flere hundre tusen kroner per hode. 

I tillegg til dette må man jo spise, bo og reise. De 11.000 fastboende i Davos er ikke dummere enn at de på grunn av pågangen da også løfter prisene betraktelig disse dagene. 

Ved starten av året samles verdens maktelite seg i Davos.


Noe som gjør at regningen fort kommer på en million kroner for mange av deltakerne.

På toppen av det hele tok den sveitsiske sentralbanken markedet på sengen da de fjernet sin fastlåste valutakurs på torsdag. Dette har medført at årets kostnader har steget med cirka 15 prosent for årets deltakere.

Erna slipper å betale

Erna Solberg er en av 40 statsledere som er tilstede.

I motsetning til majoriteten slipper disse unna mye av kostnadene.

- Det er ikke knyttet noen deltakeravgift til statsministerens deltakelse på World Economic Forum i Davos, opplyser statssekretær Sigbjørn Aanes til Nettavisen. 

Statsminister Erna Solberg og utenriksminister Børge Brende skal delta i Davos.

Hun skal delta fredag og lørdag og har med seg tre personer fra Statsministerens kontor.

- Det er heller ikke knyttet noen deltakeravgift til de medfølgende.

Første frafall
Før det hele har kommet skikkelig i gang er det klart at en av de 40 statslederne hopper av.

På grunn av konflikten i hjemlandet vil Ukrainas president Petro Porosjenko forlate Verdens økonomiske forum samme dag som møtet offisielt begynner.

Det opplyste en talsmann for presidenten tirsdag, én dag før åpningen av det prestisjefylte møtet i Davos i Sveits.

– I lys av den forverrede situasjonen har presidenten besluttet å forkorte sitt besøk i Sveits, skrev talsmannen på Facebook. Han viste til kampene ved flyplassen i Donetsk, hvor flere titalls mennesker er blitt drept de siste dagene.

Både krigføringen i Ukraina og andre konflikter er ventet å stå høyt på dagsordenen under årets konferanse.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!


Her er noe av det som skrives på Twitter om møtet i Davos:


Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

Våre bloggere