*Nettavisen* Økonomi.

Betaler sjefene mer enn de skatter

Foto: BAY ISMOYO (Scanpix)

Samtidig får USA mye mindre inntekter enn landet trenger.

01.09.11 12:58

Den amerikanske økonomien har de siste årene kjørt med dundrende underskudd. Flere har pekt på at skattefordeler for til de rikeste enkeltpersonene og største selskapene bør endres for å bedre på situasjonen.

En ny undersøkelse foretatt av den venstreorienterte tenketanken Institute for Policy Studies kan bidra til å gi disse stemmene vann på mølla.

De har nemlig sett på lønningene til toppsjefene i USA, og funnet ut at inntektene til 25 av de 100 de best betalte overstiger skatten som selskapene de er ansatt i må betale. På toppen av dette betaler flere av selskapene også mer til lobbyister enn de betaler i skatt, ifølge Reuters.

Kompensasjonen til disse 25 var i gjennomsnitt på 16,7 millioner dollar, og blant selskapene de leder finner man giganter som eBay, Boeing og General Electric.

Den demokratiske politikeren Elijah Cummings maner nå til gransking. Ifølge Reuters ber han nå om at det skal undersøkes hvorfor lederlønningene og selskapenes overskudd stiger til himmels, samtidig som lønnen til ansatte stagnerer og arbeidsledigheten holder seg skyhøy. Samt i hvilken grad skattereglene i USA oppfordrer til å opprettholde slike skjevheter.

Undersøkelsen er basert på toppsjefenes kompensasjon målt mot skattene selskapene har betalt, ekskludert skatter betalt i utlandet og lokalt, samt utsatte skatter.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.