Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

Betalte 110 milliarder kroner i skatt

Foto: (SCANPIX)
Sist oppdatert:
Oljen spruter i Nordsjøen og da drypper det også på fellesskapet.

I fjor kom Statoils skatteregning på hele 112,6 milliarder kroner, som kommer deg og meg til gode. Dette kommer i tillegg til over 60 prosent av overskuddet samt avgiftene som Statoil betaler til Petoro som forvalter statens rettigheter i Nordsjøen.

«Statoil betalte 112,6 milliarder kroner i skatt i 2011, sammenlignet med 92,3 milliarder kroner i 2010», skriver Statoil i en melding.

Statoils driftsresultat for fjerde kvartal 2011 var på 60,7 milliarder kroner, opp 42 prosent sammenlignet fjerde kvartal året før.

Rekordresultat

Driftsresultatet for 2011 var på 211,8 milliarder kroner, sammenlignet med 137,3 milliarder kroner i 2010.

– Statoil leverte et rekordhøyt økonomisk resultat, forbedret sikkerheten ytterligere og tok viktige strategiske skritt i 2011, sier Statoils konsernsjef Helge Lund.

Produksjonen for 2011 var i tråd med Statoils forventninger. 41 letebrønner ble fullført i 2011 og 22 av disse ga funn.

– Vi har oppnådd sterke leteresultater i 2011, og har økt Statoils ressursbase med mer enn 1 milliard fat. Dette er funn med høyt potensiale i en moden oljeprovins som Nordsjøen og i Barentshavet, og bekrefter potensialet til norsk sokkel, sier Lund.

– Vi har i senere år systematisk styrket vår ressursbase. Vår nåværende ressursbase støtter opp under en fortsatt sterk reserveerstatning i årene framover, fortsetter Lund.

Egenproduksjon var på nesten to millioner fat per dag i fjerde kvartal 2011, litt opp i forhold til samme periode i 2010. Året under ett havnet egenproduksjon på 1,85 millioner fat per dag.

Sterke leteresultater

Statoil har i 2011 hatt både sterk kontantstrøm fra driften og betydelige inntekter fra strategiske porteføljejusteringer.

«Porteføljejusteringer i 2011 omfatter sluttføring av nedsalg i Peregrino-feltet og oljesandprosjektet Kai Kos Dehseh, salg av eierandeler i Gassled, salgsavtale med Centrica vedrørende eierandeler på norsk sokkel, samt oppkjøpet av Brigham Exploration Company», heter det i en melding fra Statoil.

– Gjennom utvikling av Statoils prosjektportefølje og de sterke leteresultatene, har Statoil styrket sin posisjon både på norsk sokkel og internasjonalt, sier Lund.

«Resultatet i fjerde kvartal 2011 var på 25,5 milliarder kroner, sammenlignet med 9,7 milliarder kroner i samme periode i 2010. Den betydelige økningen skyldtes hovedsakelig høyere driftsresultat og lavere tap på netto finansposter, noe som delvis ble motvirket av økt skattekostnad. Skatteprosenten for kvartalet var på 57,7 prosent», skriver Statoil.

Statoil kommer til å betale et utbytte på 6,50 kroner per aksje for 2011, opp fra 6,25 kroner.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!