*Nettavisen* Økonomi.

Betalte mer enn 100 prosent skatt

Foto: (Scanpix)

Elendig fjorår for meglerhus.

01.07.09 14:26

Meglerhuset Carnegie var en gang en av kongene av Oslo Børs. Men det er lite som vitner om gammel storhet i resultatene for 2008. Morselskapet i Sverige kom ut for alvorlige problemer, og ble tvangsovertatt av svenske myndigheter.

NA24 – din næringslivsavis

I forhold til den svenske delen har det norske selskapet vært en suksess under ledelse av Anders Onarheim. Men resultatet er uansett ikke hyggelig lesning. Når selskapet også måtte ut med over 100 prosent i effektive skatter endte det med tap

Selskapets driftsinntekter havnet på 234,2 millioner kroner. Det er en kraftig nedgang fra 2007, som for mange meglere vil stå som det beste året noensinne. Da omsatte selskapet for 674 millioner kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Tapte på egenhandel
Kurtasjeinntektene falt fra 274,1 millioner kroner i 2007 til 206,2 millioner kroner i 2008. Samtidig falt inntekter fra emisjons- og rådgivningsaktivitet fra 324,5 millioner kroner i 2007 til 87,3 millioner kroner i 2008.

Men det var særlig innen market making og egenhandel meglerhuset gikk på en stjernesmell. Selskapet måtte ta et tap på hele 59,4 millioner kroner i 2008 på denne virksomheten, mens de i 2007 dro inn 78,2 millioner kroner på egenhandel.

Oppgang i lønnskostnadene
Når inntektene faller er det hyggelig at utgiftene ikke stiger. Lønnsutgiftene gikk, ifølge regnskapet, for 2008 opp fra 73,1 millioner kroner i 2007 til 90,2 millioner kroner i fjor. Samtidig falt posten andre driftskostnader fra nesten 300 millioner kroner i 2007 til 105,5 millioner kroner i fjor. De totale driftsutgiftene ble dermed barbert betydelig.

Tap etter 100 prosent skatt
Resultat før skatt endte med et overskudd i 2008 på 19,2 millioner kroner. Noen vil kanskje si det er hyggelig, men i 2007 dro meglerhuset inn nesten 300 millioner kroner før skatten ble betalt.

Etter å ha punget ut over 19 millioner kroner i skatt for 2008, en effektiv skattekostnad på hele 101,2 prosent, satt selskapet igjen med et underskudd på 239.000 kroner. I 2007 hadde selskapet 214 millioner kroner igjen på bunnlinjen, og kunne betale et utbytte til eierne i Sverige på nesten 170 millioner kroner.

– Ekstraordinært år
Anders Onarheim, som leder Carnegie ASA, sier til NA24 at 2008 var et helt ekstraordinært år, og at regnskapet ikke er så lett å forstå for utenforstående.

– Det må sees i lys av hva som skjedde med resten av gruppen. Det er vanskelig å kommentere regnskapet i seg selv, sier Onarheim.

Men nå har nye eiere kommet på plass etter at svenske myndigheter tok over driften i fjor. At moderselskapet i Sverige gikk over ende og ble tatt over av staten gjorde også at selskapet ble hardt rammet på topplinjen, da det rett og slett ble vanskelig å opprettholde «business as usual».

Fryktet lavere kurtasjeinntekter
I beretningen kommer selskapet i liten grad inn på hva som fikk inntektene til å rase, annet enn problemene i Sverige trakk ned i negativ retning. Men for 2009 er utsiktene til meglerhuset alt annet enn optimistiske.

– Generelt lavere aksjekurser og det faktum at mange investorer er ute av markedet, tyder på at kurtasjenivået vil bli betydelig lavere i 2009 – kanskje så mye som en halvering fra 2008. Også i emisjons- og rådgivningsmarkedet forventer vi et betydelig fall i inntektsnivået, drevet av reduserte finansieringsmuligheter for selskapene og liten likviditetstilgang i aksje- og obligasjonsmarkedet, skriver selskapet.

På vei opp igjen
I februar i år kom Private Equity-selskapet Altor og det svenske investeringsselskapet Bure inn som eiere i Carnegie-gruppen, som eier Carnegie ASA. Dermed kunne driften i selskapet stabiliseres.

– Det er vel først nå i andre kvartal vi er oppe i full marsjfart. Vi har fått nye eiere på plass, og en ny konsernledelse og vi har god støtte av kundene våre, sier Onarheim på telefon fra ferie.

Men hvordan året kommer til å utvikle seg er han usikker på, selv om markedet har lysnet siden årsrapporten ble signert i begynnelsen av mars.

– Lønnsomheten i bransjen vil ikke bli som i de siste årene, sier Onarheim, som understreker at det er svært vanskelig å budsjettere i denne bransjen generelt.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.