– Vi bør fase ut norsk oljeproduksjon på en planlagt måte fra en topp i 2020 til ingenting i 2040, sier Randers til NRK. Han er tidligere rektor ved BI og ledet Lavutslippsutvalget.

Oljeproduksjonen er Norges viktigste inntektskilde i dag. Petroleum skaffer landet rundt 442 milliarder kroner i eksportinntekter i året og sysselsetter 170.000 mennesker.

Les også: Oljeministeren vil gi full gass i norsk oljeproduksjon

Randers mener at det norske samfunnet ikke tar innover seg at om verden skal nå klimamålene som er fastsatt, vil bransjen bli ulønnsom.

– Man må rett og slett slutte å bruke kull, olje og gass, sier Randers.

Tidligere denne uka varslet FNs klimapanel at verden bare har rundt ti år på seg til å hindre at temperaturøkningen blir på mer enn 1,5 grader og slik hindre en katastrofal global krise.

Les også: Optimisme i olje-Norge: - Vi får fem veldig gode år

Randers mener at man nå må bruke oljepengene til å omskolere 10.000 mennesker i året og flytte dem til andre områder der samfunnet trenger folk, som helse, omsorg, forskning, utdanning og reiseliv.

Regjeringen mener på sin side at utsagnet er hårreisende.

Les også: Natur og Ungdom: FNs klimarapport må bety slutten for nye olje- og gassfelt

– Man trenger ikke være rakettforsker for å skjønne at å fase ut statens suverent største inntektskilde vil påvirke norsk velstandsnivå, sier statssekretær i Olje- og energidepartementet, Ingvil Smines Tybring-Gjedde (Frp).