Gå til sidens hovedinnhold

BI-professor vil gi én million kroner til alle norske kvinner som ikke føder barn

Erna Solberg tar feil om at Norge trenger flere barn, slår to BI-professorer fast. Regjeringen holder fast på at dens oppgave er å snu de fallende fødselstallene.

BI-professor Jørgen Randers vil gi én million kroner til norske kvinner som ikke føder barn, skriver Dagens Næringsliv (DN) onsdag.

Uttalelsen kommer etter statsminister Erna Solbergs gjentatte utspill om at norske kvinner må begynne å føde flere barn, noe som har skapt reaksjoner både blant forskere og økonomer.

To BI-ansatte, professor Jørgen Randers og førsteamanuensis Per Espen Stoknes, mener det er helt feil at vi trenger flere barn for å sikre velferdsstaten, og at det allerede er mer enn nok mennesker på kloden, skriver DN.

Les også: Det Erna Solberg ikke sa rett ut i nyttårstalen

Randers er klar over at dette er et forslag som aldri kommer til å bli innført, men sier han ønsker å skape oppmerksomhet rundt at beslutningen om å få barn allerede i stor grad er påvirket av økonomiske motiver.

Les også

BI-professor vil gi én million kroner til alle norske kvinner som ikke føder barn

Han forklarer overfor DN at det koster rundt to årsverk for samfunnet å oppdra et barn. Millionutebetalingene til alle norske kvinner som ikke føder barn skal hentes fra skatteinntektene, og vil i praksis være en overføring fra dem som har barn, til de som ikke har det.

At det koster penger for samfunnet å forsørge barn, er ikke noe nytt. Mandag denne uken skrev DN at SSB-forsker Erling Holmøy har regnet ut at dersom norske kvinner begynner å føde flere barn, så vil det øke forsørgerbyrden de neste 65 årene.

Les også: SSB: – Flere barn betyr større utgifter for staten

Les også

Disse navnene vil nesten ingen kalle barna sine

Kommentarer til denne saken