Gå til nye Nettavisen

Lyst til å se den nye Nettavisen?

NA24.no

BI satser på oljeøkonomi

Sjeføkonom i Statoil, Klaus Mohn og rektor ved Handelshøyskolen BI, Tom Colbjørnsen.
Sjeføkonom i Statoil, Klaus Mohn og rektor ved Handelshøyskolen BI, Tom Colbjørnsen. Foto: BI
Statoil inngår forskningssamarbeid med BI på oljeøkonomi.

Statoil vil gjennom et samarbeid med Handelshøyskolen BI gi et bidrag på 5 millioner kroner årlig i fem år til forskning innen petroleumsøkonomi. Samarbeidet etablerer en ny nasjonal forskerskole.

- Olje og gass er Norges største næring. Den finansierer store deler av den norske velferdsstaten og gir politisk handlingsrom i urolige tider. Som en ledende aktør ønsker vi å stimulere til økt kunnskap om rammebetingelser og næringspolitikk, samt økonomiske og samfunnsmessige konsekvenser av vår viktigste næring, sier sjeføkonom i Statoil, Klaus Mohn i en melding.

- Vi er svært glade for at Statoil har valgt BI som partner i dette 5-årige forskningssamarbeidet. Dette gir mulighet til ny kunnskap om petroleumsnæringens rolle i norsk og internasjonal økonomi, sier rektor ved Handelshøyskolen BI, Tom Colbjørnsen i meldingen.

Denne forskningen vil også bli omsatt i doktorgradsutdanning og annen undervisning i et fagfelt som er svært viktig for Norges fremtidige næringsutvikling.

Forskningsprogrammet vil ledes av professor ved Institutt for samfunnsøkonomi ved Handelshøyskolen BI, Hilde C. Bjørnland. Den nye satsningen skal finansiere doktorgradsavhandlinger, doktorgradskurs og veiledning etter modell fra Norges forskningsråds opplegg for Nasjonale forskerskoler. Programmet blir lagt under senter for anvendt makro- og petroleumsøkonomi som ledes av professor Bjørnland.

- Dette moderne industrieventyret handler om mer enn oljefunn, ingeniørkunst og driftskompetanse. Utvinningen av olje- og gassressursene reiser utfordringer og muligheter innenfor næringsutvikling, formuesforvaltning og i den økonomiske politikken. Slike problemstillinger vil stå i sentrum for aktivitetene under det nye forskningsprogrammet, forteller Mohn i meldingen.

Rapporter om feil i artikkelen

Vil du delta i debatten?
Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt. Her kan du enkelt bidra med din mening
(tjeneste under utvikling).

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!