NA24.no

Bil tynger børsene

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Dårlig nytt fra Toyota tynget USA-børsene mandag.

Det ble en klart negativ dag på Wall Street mandag. Verst gikk det med den teknologitunge Nasdaq-indeksen, som falt drøyt 2 prosent.. Trøsten er at indeksene var mer ned tidligere på dagen. Den siste halvtimen hentet de inn halvparten av det som så ut til å bli et riktig markant fall.

Bilbransjen fortsetter å være i fokus. Mandag meldte Toyota at konsernet venter underskudd på driften for inneværende regnskapsår. Det vil være det første underskuddet siden andre verdenskrig.

Den amerikanske presidenten George W. Bush forsøkte fredag å berolige markedet med å innvilge milliardlån til de amerikanske bilprodusentene. General Motors og Chrysler får mulighet til å låne 17,4 milliarder dollar fordelt på to pakker. Vilkårene for lånene er strenge, men tiltaket er ment å hjelpe dem over den verste kneiken.

Mandag falt bilaksjene tungt på USA-børsen, etter en tilsvarende opptur fredag. GM endte ned 22 prosent, Ford 12 prosent og Toyota 6 prosent.

Rentekutt i Kina
Den kinesiske staten har senket rentenivået for femte gang på tre måneder. Renten for ettårige lån faller med 0,27 prosentpoeng til 5,31 prosent og deponeringsrenten faller tilsvarende til 2,25 prosent fra tirsdag.

Rentekuttet kommer for å motvirke den svake økonomiske utviklingen. Kina har i likhet med resten av verden ikke gått klar av den globale økonomiske krisen som råder. USA, Europa og flere ledende nasjoner i Asia er allerede inne i en resesjon, og det har ført til langt lavere etterspørsel etter varer og tjenester. Nå rammes også Kina, og myndighetene prøver å iverksette tiltak for å hindre at dette blir langvarig.

Olje falt
Den amerikanske referanseoljen WTI falt tilbake etter tidlig oppgang. Et fat for levering i februar falt 2,50 dollar til 39,86 på råvarebørsen i New York.

Delindeksen for oljeselskaper falt nær 2 prosent, delindeksen for oljeservice nær 4 prosent.

Tross en generelt tung IT-sektor, steg smarttelefon-produsenten Palm 22 prosent etter å ha fått på plass en ny finansieringspakke.

Dagens nøkkeltall

Dow -0,69% til 8.519,69

Nasdaq -2,04% til 1.532,35

S&P 500 -1,83% til 871,63

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere