*Nettavisen* Økonomi.

Bilberging reddet ikke børsen

President George W. Bush lekte julenisse, men børsen sa ikke takk.

20.12.08 09:42

Godt over 17 milliarder dollar blir gitt til den konkurstruede bilindustrien. Det sender børsene oppover fra start fredag, men utover dagen skled indeksene nedover igjen.

Til slutt endte de generelle indeksene lite endret, mens teknologitunge Nasdaq steg 0,8 prosent.

President George W. Bush har nå skaffet til veie milliardlån til de amerikanske bilgigantene General Motors og Chrysler. I første omgang frigis 13,4 milliarder dollar fra bevilgningene som ble gitt for å redde bankene. I tillegg blir 4 milliarder dollar tilgjengelig i februar, men det er strenge vilkår knyttet til betingelsene. Lånene vil bli kalt tilbake 31. mars neste år hvis ikke bilselskapene viser seg levedyktige.

Les mer: Bilmilliardene er klare

Det har lenge hersket fare for at de store bilprodusentene i USA kan gå konkurs. Feilsatsinger og mislykkede investeringer i fabrikker kan vise seg å være fatale. Bransjen har ikke klart å tilpasse seg forandringene, og da finanskrisen slo inn med full styrke har det gitt et dramatisk fall i etterspørselen etter biler. Bilsalget i hele verden har bremset helt opp, og fallet har vært alvorlig i USA.

GM-aksjen steg fredag 23 prosent og Ford 4 prosent. Chrysler er ikke børsnotert.

Olje raste, men...
Prisen på den amerikanske referanseoljen WTI fortsatte å rase. Januarkontrakten falt fredag 6,5 prosent til 33,87 dollar. Det er imidlertid verdt å merke seg at situasjonen her er uvanlig. Fra mandag overtar februar-kontrakten som såkalt «front month», den viktigste kontrakten, og for denne kontrakten er prisen nesten 10 dollar høyere. Fredag steg februar-kontrakten for WTI halvannen prosent til 42,36 dollar fatet.

For den europeiske Brent-oljen, har man allerede byttet til februar-kontrakten. Derfor er oljeprisen som vises i Europa, for eksempel på forsiden av NA24, rundt 10 dollar høyere enn prisen man opererer med i USA.

Derfor så man også at delindeksen for oljeservice fredag steg i USA, mens delindeksen for oljeaksjer var lite endret.

Dumpet finans
Standard & Poor's kuttet fredag rating eller utsikter for hele 12 sentrale finansselskaper. Blant disse var Morgan Stanley og Citigroup, som falt henholdsvis 5 og 6 prosent fredag.

Les mer: Nedgraderer hele banksektoren

Oracle løftet Nasdaq
Oppgangen på Nasdaq fikk støtte av softwaregiganten Oracle, som steg 7 prosent etter å ha kommet med brukbare kvartalstall og overraskende positive utsikter.

Research In Motion, som lager lomme-PC-en Blackberry steg 11 prosent etter å ha kommet med uventet gode kvartalsutsikter.

Videospillprodusenten Electronic Arts kommer til å kutte antall ansatte med 10 prosent. Fra før har de varslet oppsigelser, men nå har antallet steget til 1.000. I forrige uke avslørte EA at de ikke kom til å nå resultatmålene for året og reduserer arbeidsstokken for å få ned kostnadene. Totalt skal de redusere kostnadene med 120 millioner dollar i året, og ser for seg restruktureringer for mellom 55 og 65 millioner dollar de neste kvartalene. Aksjen steg 4 prosent.

Papirprodusenten Weyerhaeuser falt 10 prosent etter å ha kuttet sitt kvartalsutbytte og redusert kostnadene på grunn av et svakt marked.

Dagens nøkkeltall

Dow Jones -0,30% til 8.579,11

Nasdaq +0,77% til 1.564,32

S&P 500 +0,29% til 887,88

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.