Gå til sidens hovedinnhold

Bildet av en utmagret isbjørn på Svalbard har fått Facebook til å eksplodere

Fotografen ser den dårlige tilstanden til isbjørnen i sammenheng med klimaforandringene.

Den tyske fotografen Kerstin Langenberger delte nylig et bilde av en utmagret isbjørn på jakt etter mat på Svalbard på Facebooksiden sin.

Det oppsiktsvekkende bildet fikk massiv oppmerksomhet på Facebook i etterkant, og er i skrivende stund delt nesten 25.000 ganger.

- Bildet får så mye oppmerksomhet at jeg ikke klarer å imøtekomme alle henvendelsene, sier Langenberger i en melding til Nettavisen mandag kveld.

- Bildet ble tatt 29. juli i Hinlopenstretet, som er sundet mellom Spitsbergen og Nordaustland, fortsetter hun.

Trekker linjer til klimaforandringene i Arktis

Fotografen trekker linjer fra bildet til klimaforandringene hun mener å kunne se på Svalbard. Hun skriver til bildet at hun observerer varmere somre, isbreer som smelter og sammenpakket drivis som forsvinner i rekordfart.

«Ja, jeg har sett bjørner i god form - men jeg har også sett døde og sultende isbjørner. Bjørner som går ved kysten og ser etter mat, bjørner som forsøker å jakte på reinsdyr, spise fugleegg, mose og sjøgress. Og jeg forsto at de tykke bjørnene nærmest kun er hannbjørner som blir på den sammenpakkede drivisen året rundt. Hunnene derimot, som blir på land for å føde barna sine, er ofte tynne. Med den sammenpakkede drivisen som trekker seg lenger og lenger mot nord hvert år, har de en tendens til å bli sittende på land hvor det ikke er mye mat», skriver Langenberger.

Hun sier at klimaforandringene skjer i stor skala i Arktis, og oppfordrer folk til å ta grep.

Kjenner ikke tilfellet

Sysselsmannsførstebetjent Vidar Arnesen sier til Nettavisen at han har sett bildet via sosiale medier, men at han bortsett fra det ikke kjenner til tilfellet med den sultende bjørnen.

- Hvis vi får rapporter om slike tilfeller, vil gjerne miljøvernavdelingen hos oss dra ut for å se på bjørnen. Så vidt det er meg bekjent, er det ingen som har fått greie på denne isbjørnen, opplyser han.

Kan vurdere avliving hvis dyret lider

Han betegner Facebook-posten som vag og sier sysselmannen trenger noe konkret for å eventuelt rykke ut.

- Hva gjør dere i slike tilfeller?

- Det er veldig avhengig fra melding til melding. Det kommer også helt an på hvor på Svalbard denne observasjonen er gjort. Er den gjort av folk på en turistbåt eller privatbåt som er på tur, kan det være vanskelig og det kan ta lang tid å komme seg ut. Er det i nærområdet, går det raskere.

- Vurderer dere avliving av dyr i denne tilstanden?

- Det gjøres en vurdering av miljøfaglige fra gang til gang. Hvis dyret åpenbart lider, kan avliving vurderes. Men samtidig er sysselmannen og miljøvernavdelingen veldig obs på at naturen er brutal og at den går sin gang, sier Arnesen.

Han nevner et eksempel fra i fjor der en isbjørn ble sittende fast i en fiskenot, som et tilfelle der det ble reagert raskt.

Reklame

Denne eksklusive motebutikken har salg bare én gang i året

Kommentarer til denne saken