*Nettavisen* Økonomi.

Bilkjemper i allianse

Fiat tar andel i skadekjørte Chrysler.

20.01.09 13:04

Det hardt prøvede amerikanske bilkonsernet Chrysler inngår partnerskap med italienske Fiat.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

35 prosent andel
Tirsdag kunngjorde selskapene at Fiat kommer til å ta en 35 prosents andel i Chrysler. Det bekrefter Chrysler-eier Cerberus Capital Management tirsdag.

Fiat, som har den klart beste økonomien av de to selskapene, kommer ikke til å investere direkte i Chrysler.

- Den nye alliansen vil ikke gjøre det nødvendig for Fiat å gjøre investeringer i Chrysler eller forplikte seg til finansiering av Chrysler i fremtiden, meldes det.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Stordriftsfordeler
De to selskapene sliter med å konkurrere med større og mer globale konkurrenter som Toyota Motor Corp, Volkswagen AG og alliansen med Renault SA og Nissan Motor. Partnerskapet menes å gi hvert selskap stordriftsfordeler og geografisk rekkevidde.

Fiat vil oppnå sin eierandel i bytte for å dekke kostnadene for ombygging av Chrysler-anlegg for å produsere én eller flere av Fiat-modellene som skal selges i USA. Fiat vil også tilby teknologi for å hjelpe Chrysler innføre nye, drivstoff-effektive små biler.

- Chrysler vil få tilgang til konkurransedyktige, drivstoff-effektive kjøretøyplattformer som skal produseres ved Chrysler-fabrikker. Fiat vil også gi distribusjonskanaler i viktige vekstmarkeder, samt muligheter for betydelige kostnadsbesparelser, melder selskapene.

Rammet hardt
Finanskrisen og bråstopp i bilsalget har rammet bilbransjen hardt. De amerikanske produsentene General Motors og Chrysler kjemper mot klokken for å unngå konkurs. De har fått tilført drøyt 17 milliarder dollar i nødlån fra de amerikanske myndighetene, men er ikke reddet fra undergang.

Chrysler fjor solgte to millioner biler og lastebiler i verden, med mesteparten av salget i Nord-Amerika. Fiat solgte 2,5 millioner kjøretøy og er sterkt avhengig av Europa og særlig hjemmemarkedet i Italia.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.