NA24.no

Bilkjemper i allianse

Sist oppdatert:
Fiat tar andel i skadekjørte Chrysler.

Det hardt prøvede amerikanske bilkonsernet Chrysler inngår partnerskap med italienske Fiat.

Følg markedet tettest på NA24 iMarkedet

35 prosent andel
Tirsdag kunngjorde selskapene at Fiat kommer til å ta en 35 prosents andel i Chrysler. Det bekrefter Chrysler-eier Cerberus Capital Management tirsdag.

Fiat, som har den klart beste økonomien av de to selskapene, kommer ikke til å investere direkte i Chrysler.

- Den nye alliansen vil ikke gjøre det nødvendig for Fiat å gjøre investeringer i Chrysler eller forplikte seg til finansiering av Chrysler i fremtiden, meldes det.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Stordriftsfordeler
De to selskapene sliter med å konkurrere med større og mer globale konkurrenter som Toyota Motor Corp, Volkswagen AG og alliansen med Renault SA og Nissan Motor. Partnerskapet menes å gi hvert selskap stordriftsfordeler og geografisk rekkevidde.

Fiat vil oppnå sin eierandel i bytte for å dekke kostnadene for ombygging av Chrysler-anlegg for å produsere én eller flere av Fiat-modellene som skal selges i USA. Fiat vil også tilby teknologi for å hjelpe Chrysler innføre nye, drivstoff-effektive små biler.

- Chrysler vil få tilgang til konkurransedyktige, drivstoff-effektive kjøretøyplattformer som skal produseres ved Chrysler-fabrikker. Fiat vil også gi distribusjonskanaler i viktige vekstmarkeder, samt muligheter for betydelige kostnadsbesparelser, melder selskapene.

Rammet hardt
Finanskrisen og bråstopp i bilsalget har rammet bilbransjen hardt. De amerikanske produsentene General Motors og Chrysler kjemper mot klokken for å unngå konkurs. De har fått tilført drøyt 17 milliarder dollar i nødlån fra de amerikanske myndighetene, men er ikke reddet fra undergang.

Chrysler fjor solgte to millioner biler og lastebiler i verden, med mesteparten av salget i Nord-Amerika. Fiat solgte 2,5 millioner kjøretøy og er sterkt avhengig av Europa og særlig hjemmemarkedet i Italia.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere