*Nettavisen* Økonomi.

«Bill. mrk. Kvinner søkes»

Børsdirektør Bente A. Landsnes ønsker seg flere kvinnelige investorer på Oslo Børs. I dag er kun tre av ti kvinner.

09.03.07 09:11

- Jeg ønsker meg flere investorer generelt og kvinner spesielt som eier aksjer på Oslo børs, sier børsdirektør Bente A. Landsnes ved Oslo Børs til NA24.

NA24 - din næringslivsavis

Andelen kvinner har de to siste årene vært uendret og stabilt med private kvinnelige investorer på Oslo Børs. Ved inngangen til året var det 108.731 kvinnelige aktører der, sammenlignet med 232.090 mannlige privatinvestorer.

Kvinner og menn
Private investorer på Oslo Børs utgjør kun anslagsvis mellom 3-4 prosent, og utlendinger eier rundt 35 prosent og resten av aksjeverdiene eies av institusjonelle investorer, ifølge Verdipapirsentralen.

Ved årsskifte eide kvinnelige privatinvestorer aksjer for totalt 17,2 milliarder kroner.

Det representerer 32 prosent eierandel som er uendret sammenlignet med året før.

- Det er faktisk flere enn det jeg hadde ventet, sier Landsnes til NA24, og gleder seg over tallene med alle kvinnene som eier aksjer i hennes hus.

Menn som er privatinvestorer eier de resterende 68 prosentene som er 64 milliarder kroner. Totalt utgjør de private investorene 340 milliarder kroner ved årsskiftet. Tallene har en feilmargin siden det er så mange institusjoner og tallmaterialet inneholder kun privatpersoner som eier aksjer.

Ingen økning
Å spare i aksjer er et alternativ til tradisjonell sparingen i bank.

- Å spare i aksjer er et greitt sparealternativ. Vi ønsker oss flere kvinner, men også flere menn, sier Landsnes til NA24.

Bernt Bangstad i Aksjonærforeningen tror ikke det har vært en stor økning av kvinnelige aksjeeiere i Norge de siste årene.

- Men det hersker ingen tvil om at kvinner er underrepresentert som eiere. Det bør være et like godt poeng å jobbe med eierskapet som kvotering i styrerommene, sier han til NA24.

Han mener myndighetene har et spesielt ansvar og bør prioritere problematikken.

- Det blir litt for populistisk hvis dette ikke blir like mye prioritert som kvotering i styrerommene, sier han, og legger til at styrene tross alt representerer eierne og da er det naturlig med en likevekt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.