NA24.no

Billig-OL dyrere enn antatt

BILLIG-OL DYRERE ENN ANTATT: Byrådsleder og leder i søkerkomiteen Stian Berger Røsland (midten), president i Norges idrettsforbund Børre Rognlien (t.v), byråd for kultur og næring Hallstein Bjercke og varaordfører Libe Rieber-Mohn under en pressekonferanse etter møtet om mulighetene for kostnadsreduksjoner i OL-søknaden.
BILLIG-OL DYRERE ENN ANTATT: Byrådsleder og leder i søkerkomiteen Stian Berger Røsland (midten), president i Norges idrettsforbund Børre Rognlien (t.v), byråd for kultur og næring Hallstein Bjercke og varaordfører Libe Rieber-Mohn under en pressekonferanse etter møtet om mulighetene for kostnadsreduksjoner i OL-søknaden. Foto: Berit Roald/NTB Scanpix
Sist oppdatert:
Men byrådsleder Stian berger Røsland (H) er fortsatt positiv.

Et eventuelt «billig-OL» blir langt dyrere enn antatt. Det viser en gjennomgang utført for Kulturdepartementet og Finansdepartementet. En kvalitetssikringsgruppe har vurdert om Oslo2022s kuttiltak lar seg gjennomføre.

Kuttene skulle ifølge søkerkomiteen redusere behovet for en statsgaranti fra 33,7 milliarder kroner til 24,9 milliarder kroner, altså et kutt på 8,8 milliarder kroner.

Ekspertgruppe mener imidlertid at kuttene bare reduserer OL-budsjettet med 4,8 milliarder kroner, og de offentlige utgiftene med 1,8 milliarder kroner.

  • Slik ser man for seg deltaker- og medielandsbyen på Økern.
  • Kjelsrud olympisk landsby (illustrasjon: Oslo2022/Snøhetta/Cowi/MIR)
  • Plassering av anlegg (illustrasjon: Oslo2022/Snøhetta Oslo AS)
  • Det har vært viktig for Oslo2022 å utvikle blant annet Groruddalen og Oslo sør. Her ser man for seg etterbruken av deltaker- og medielandsbyen i Groruddalen.
  • Grønmo bli hovedarena for skiskyting og paralymics. Her en oversikt over hele området.

ANNONSE


- Det er kvalitetssikringsgruppens vurdering at gjennomføring av de tiltak som vurderes som realistiske og gjennomførbare, vil redusere behovet for brutto statsgaranti med cirka 4,8 milliarder kroner og for offentlig tilskudd med cirka 1,8 milliarder kroner, heter det i en pressemelding fra Kulturdepartementet.

-  Ikke realistisk

Kvalitetssikringsgruppen er enig i at man kan spare penger på tiltak som å bruke Vikingskipet i stedet for å bygge ny skøytehall på Valle Hovin, og å redusere størrelsen på pressesenteret.

Andre tiltak mener gruppen ikke realistisk sett vil redusere behovet for statsgaranti. Oslo2022 mener blant annet at statsgarantien kan reduseres med 3,3 milliarder kroner ved å øke sponsorinntektene og å redusere deltakerlandsbyen. Kvalitetssikringsgruppen mener disse tiltakene ikke vil redusere behovet for statsgaranti i det hele tatt.

- Vil vurdere

Nå blir kvalitetssikringsgruppens rapport tatt med i regjeringens vurderinger rundt et mulig OL i Oslo.

– Det er bra at Oslo2022 har gjort noen grep som realitetsorienterer prosjektet i forhold til kostnadsnivå og kostnadsfordeling. Gjennomgangen vi har fått nå, vil være med i underlagsmaterialet for regjeringens beslutning, sier kulturminister Thorhild Widvey (H).

Fakta: Fakta om OL i Oslo ID

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Oslo er blant tre søkerbyer til OL i 2022. De andre er Almaty i Kasakhstan og Beijing i Kina. Regjeringen behandler nå en søknad om statsgaranti på inntil 35 milliarder kroner for et Oslo-OL.

* Fremskrittspartiets landsmøte har sagt nei til å stille statsgaranti, hvilket innebærer at Høyre er avhengig av Arbeiderpartiets støtte dersom partiet går inn for OL.

* Det er ventet at regjeringen vil avgi sin innstilling i slutten av måneden. Onsdag møtes stortingsgruppa til Høyre for å gi råd om saken til sine representanter i regjering.

* Dersom Stortinget stiller statsgaranti, vil kandidatbyene presentere sin endelige søknad til Den internasjonale olympiske komité i januar neste år. Først 31. juli vil IOK kunngjøre hvor OL i 2022 skal arrangeres. (©NTB)

Fortsatt optimistisk

Oslos byrådsleder Stian Berger Røsland (H), som er leder av arrangementskomiteen for et OL i Oslo, sier kvalitetssikringsgruppen og arrangementskomiteen har samme tall og vurderinger på de aller fleste punktene. Det viktigste forholdet, og det som utgjør den store differansen, er dimensjoneringen på deltakerlandsbyene i Oslo og Lillehammer.

– Der har vi lagt oss på IOCs minimumsstandard, men det mener kvalitetssikringsgruppen åpenbart at vi ikke kan, uten at jeg i kveld vet hvorfor de mener det, sier Røsland.

Byrådslederen er fortsatt optimistisk og håper det går mot et ja.

- Det pågår fortsatt forhandlinger som ikke kan dokumenteres per i dag, men det betyr ikke at pengene ikke kommer. Vi mener det kommer, og det viktigste nå er at vi har fått bekreftet at så å si alle mulighetene vi har presentert er gjennomførbare, sier Røsland til Nettavisen.

- Oslo2022 har truffet godt
Norges idrettsforbunds president Børre Rognlien mener tallene som Oslo2022 la fram, har vist seg å være et ganske realistisk alternativ.

– Det er brukt kort tid, så jeg synes man har truffet ganske bra på de fleste av punktene. Én milliard er spørsmål om inntekter som er satt på vent. Dette vil uansett bli fulgt opp overfor IOK. Det er bekreftet et høyere brutto inntektsanslag, så her må man få tid til å gå inn å se hva det betyr netto, sier Rognlien til NTB.

I tillegg er det kostnadene til deltakerlandsbyene som utgjør størstedelen av differansen mellom tallene fra Oslo2022 og den eksterne kvalitetssikringsgruppen.

– Den differansen overlater jeg til Oslo2022 å drøfte med kvalitetssikrerne, sier Rognlien.

De foreslåtte kuttene i Oslo-OL vil ifølge kvalitetssikringsgruppen bare redusere behovet for en statsgaranti med 4,8 milliarder kroner, ikke med 8,8 milliarder kroner slik Oslo2022 tidligere har anslått. På spørsmål om Rognlien frykter at differansen på 4,4 milliarder kroner vil gi OL-motstanderne «vann på mølla», svarer idrettspresidenten at han har merket seg at mange motstandere forsøker å trekke kostnadene opp.

– De snakker om 35 til 40 milliarder kroner. Jeg håper man nå kan begynne å samle seg om det som er kvalitetssikret for tredje gang, og si at brutto er 30 milliarder, og offentlige utgifter er i underkant av 20. Det er det som er tallene, sier han. (©NTB)Rapporter om feil i artikkelen

Mest sett siste uken

Lik NA24 her og få flere ferske økonominyheter!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere