NA24.no

Billige amerikanske aksjer?

(Scanpix)
Sist oppdatert:
Verdsettingen av aksjer er tilsynelatende den laveste på nesten tyve år.

Bolig- og kredittmarkedskrisen har veid tungt på de amerikanske børsene, og muligens litt for tungt.

NA24 - din næringslivsavis

Den skremmende krisen i meglergiganten Bear Stearns, som mistet rundt 95 prosent av sin markedsverdi på kun to dager har gjort amerikanske investorer skrekkslagne.

Bredt fall
Ved 18-tiden står den brede amerikanske aksjeindeksen S&P 500 ned 1,86 prosent til 1264,17. Mange mener indeksen, som består av 500 av de største børsnoterte selskapene, gir det beste bildet på utviklingen i amerikansk forretningsvirksomhet.

Siden nyttår har indeksen falt 14,50 prosent, og den har rast 19,18 prosent siden toppen på 1564,15 poeng, som ble satt 9 oktober 2007.

Lav verdsetting
Dagens prising innebærer at selskapene på S&P 500 handles i gjennomsnitt til rundt 13,2 ganger prognosene på inntjening. Man må helt tilbake til 1989 for å finne en like lav ratio, noe som kan tyde på at de er svært billige om dagen.

Å regne pris delt på inntjening, såkalt price/earning, er en av mest utbredte måtene å vurdere aksjepris på. Vanligvis ville en så lav verdi anses som et stort kjøpssignal, men i det nåværende klimaet er mange redde for å sitte på aksjer.

Det store spørsmålet blir om de nåværende inntjeningsprognosene faktisk kan stoles på. Med stadig økende sannsynlighet for at det finner sted en resesjon i den amerikanske økonomien spør investorer seg om selskapene kan leve opp til målene de har satt seg.

- Dårlig nytt i vente
- Markedet er billigere, men er det billig?, spør Roland Lescure, sjefinvesteringsstrateg ved Groupama Asset Management, i et intervju med Bloomberg News.

- Jeg er ikke så sikker. Det er mer dårlig nytt i vente, spår han.

Den sjokkerende krisen i Bear Stearns gjør at mange investorer er redde for at andre selskap kan gå samme veien. Spekulasjonene går blant annet om at meglerkonkurrent Lehman Brothers har kommet i et lignende uføre.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere