*Nettavisen* Økonomi.

Billige Berlin

Lei av skyhøye kvadratmeterpriser? Ta en tur til Berlin.

10.12.06 12:04

Les NA24 på mobil

BERLIN (NA24): Verdensmetropol, turistmagnet, men lave kvadratmeterpriser. Er det mulig? I motsetning til de fleste andre europeiske storbyer, er det fortsatt mulig å gjøre eiendomskupp i Berlin.

NA24 - din næringslivsavis

For mens kvadratmeterprisen i Oslo var på drøye 30.000 kroner i november kan investeringsvillige nordmenn og tyskere uten problem kjøpe leilighet i sentrale områder vest i Berlin til rundt 5000 kroner kvadratmeteren. Det siste året har veksten i Oslo vært på rundt 30 prosent. I Berlin har det nærmest vært nullvekst.

Mye står tomt
En tur rundt i millionbyen gir mye av forklaringen. Store bolig- og kontorblokker står tomme. Enkelte i påvente av å bli pusset opp. Andre i påvente av gravemaskinen. De siste årene har Berlin vært en konstant byggeplass og etter antall gravemaskiner i byen å dømme, kommer ikke det til å ta slutt med det aller første.

Området rundt Alexanderplatz, midt i det tidligere Øst-Berlin, er en eneste stor byggeplass, med nye prosjekter på alle kanter. Litt lenger ned i byen, der den berømte paradegaten Unter der Linden starter, er byggearbeidere i ferd med å rive det gamle østtyske parlamentet, Palast der Republik og går du nedover paradegaten reiser to heisekraner seg over Brandenburger Tor.

Ifølge en fersk undersøkelse fra eiendomsselskapet Knight Frank er nettopp Tyskland er ett av de beste områdene å investere i eiendom.

- Vi tror Tysklands eiendomsmarked vil få god fart fra 2007, sier Liam Bailey, leder i det britiskbaserte eiendomsfirmaet. Han viser til at Tyskland er Europas største økonomi og eksportør.

Acta blar opp
Men på tross av lave priser og utsikter for vekst, rangeres ikke Berlin som det hotteste området å kjøpe eiendom i Tyskland. En studie gjennomført av det tyske næringslivsbladet Wirtschaftswoche tidligere i høst viser at eiendomsinvestorer heller bør se mot München, Frankfurt og Stuttgart for å plassere pengene sine. Berlin ble rangert som den 48. mest interessante byen å investere i eiendom i.

Likevel har det norske finanskonsernet Acta nylig investert 2,8 milliarder kroner i 7000 leiligheter i Tyskland. 2200 av dem i Berlin. Selv om det meste av konsernets investeringer går til det vestlige Tyskland.

- Vi har investert ganske mye i Berlin i høst. Det har gått dårlig med økonomien og bolig har utviklet seg flatt, sier Actas informasjonssjef, Rune Wangsmo, til NA24.

Han forteller at det er mulig å gjøre gode investeringer i Berlin, særlig i enkelte litt mer attraktive bydeler i vest. Investeringene Acta har gjort er i Spandau-bydelen, som huset fengselet som i sin tid huset den tidligere nazitoppen Rudolf Hess.

- Vi må være nøye med hvor vi kjøper når det gjelder Tyskland og finne ut hvor det er attraktivt å investere, men ser vi på det vi har kjøpt i Berlin, er det helt utrolig, sier han, med referanse til prisen de har lagt ut for boligprosjektet.

De fleste leier
I en by med hvor kun rundt 12 prosent av innbyggerne eier sin egen bolig, er det utleie de store aktørene satser på. Prosjektene beholdes i rundt ti år, med en forventet årlig avkastning på fire prosent.

- Vi er egentlig ikke så opptatt av at de skal gå så veldig opp i verdi. Når vi kjøper, ser vi på kontantstrømmen. Hva får vi ut av det når det går normalt, sier Wangsmo.

Ifølge London-avisen The Times, er det mulig å plukke opp små boligblokker for så lite som fem millioner kroner, mindre enn det koster å bygge dem. Med tyske banker som står klar til å låne ut mellom 80 og 90 prosent av kjøpesummen, er muligheten for å tjene penger på utleie gode, selv om du ikke klarer å finansiere hele kjøpet selv. En fullt utleid boligblokk, kan gi en årlig avkastning (yield) på mellom syv og ti prosent.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag