NA24.no

Billige boliger revet bort

Sist oppdatert:
Klikk-klikk, og råbillige «legokloss-leiligheter» er ferdige for innflytting. Se video.

GRATIS OPPSETT: Les NA24 på mobil

Det var kaotiske tilstander i Selvaags lokaler i helgen, da Oslos billigste nybygde selveierliligheter på mange år skulle selges ut. For en fireroms på 61 kvadratmeter på Mortensrud lå prisen på 1.490 000, mens de rimeligste leilighetene på 29 kvadratmeter, ble solgt for 690 000- og da var garasjeplass inkludert. Tilsvarende brukte leiligheter i Oslo ligger på én million kroner.

NA24 - din næringslivsavis

Hvordan Selvaag kan gjøre det så billig?

Leilighetene bygges i Estland, fiks ferdig med bad, kjøkken og garderobeskap. Modulene, som er opp til 24 meter brede, fraktes så i båt over Østersjøen før de havner i containerhavnen i Oslo og kjøres videre på lastebiler - med politieskorte om natten- til byggeplassen på Mortensrud lengst syd-øst i Oslo.

Blokkene ble klint opp i rekordfart tidligere i våres. Kvaliteten skal ifølge daglig leder i Selvaaghus, Tone Wicklund-Hansen, være upåklagelig.

- Det tar en til to dager å få modulene på plass, forteller hun og legger til:

- Det er klart vi tjener penger på dette, vi bygger ikke for veldedighetens skyld.

Flere bygg fra Øst-Europa
Rundt 500 mennesker sloss om de 51 leilighetene i «østblokkene», og salget ble avgjort ved loddtrekning.

- Det var sterke scener. Det kom både gledeshyl fra de heldige og tårer fra de som gikk tomhendte, forteller Wicklund-Hansen.

Nå vil hun frakte flere leilighetskomplekser til Oslo med truck fra enten Polen eller Estland. Til det trenger hun kommunens velsignelse.

- Det har ikke en gang vært noen her fra plan og bygg for å se på det vi faktisk kan tilby. De sitter bare ved tegnebordene og synser, sier husbyggeren, og sender med det et hestespark til politikerne for å for at kommunen skal få øynene opp for billigprosjektene.

- Hvor er Plan og Bygg?
Selvaag har en tomt på Bjørnåsen, i nærheten av Mortensrud, der de tidligere har bygget svinbillige leiligheter.

- Vi forventer at kommunen jobber sammen med oss for å få på plass dette og andre prosjekter, proklamerer Wicklund-Hansen.

Tomten på Bjørnåsen nord er nemlig regulert til småhusbebyggelse, altså for rekkehus og eneboliger.

- Det er fullt mulig å bygge boliger for mellom 20 og 25 000 kroner kvadratmeteren, forutsatt at man får tak i billig tomt, mener Wicklund-Hansen.

Gjennomsnitts leilighetspris i Oslo på brukte boliger er for tiden nærmere 40 000 kroner kvadratmeteren.

For kassadama på Rimi
- Disse leilighetene er for de 20 prosentene som ikke har råd til å komme seg inn på boligmarkedet ellers. Det er hun som betjener oss i kassa på Rimi og rengjøringsassistenten. Her er det et eget soverom til barna som står i fokus, ikke antall kjellerstuer og loftsstuer, sier Wicklund- Hansen.

Hun mener mange av de andre utbyggerne kunne kopiert dette bilig-konseptet hvis de ville.

De heldige leilighetskjøperne kan flytte inn allerede etter sommeren. I kjøpskontrakten står det at kjøperen selv må bo i leiligheten i ett år, og at Selvaag har førsterett til å kjøpe leiligheten tilbake de neste fire årene. Da får selger kun igjen det han ga får kåken pluss eventuell indeksregulert prisøkning og omkostninger.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere