*Nettavisen* Økonomi.

Billige fond er best

Foto: BRENDAN MCDERMID (Scanpix)

Slik velger du de beste fondene.

Fondsanalyseselskapet Morningstar har undersøkt hvordan man best kan velge fond som kan forventes å gjøre det bra i fremtiden.

Det enkle svaret er: Velg fond med lave forvaltningskostnader. Morningstar har da rangert fond innen ulik grupper, for eksempel amerikanske aksjer, inn i fem nivåer basert på forvaltningskostnader.

Så har man målt utviklingen over ulike perioder de senere årene. Den klare konklusjonen er altså at de billigste fondene gjør det best. For eksempel viser det seg at for amerikanske aksjefond var den årlige avkastningen for den billigste femtedelen 1,33 prosentpoeng bedre enn for den dyreste femtedelen.

Her kan du lese mer om undersøkelsen.

Faktisk er lave kostnader et mer treffsikkert kriterium enn Morningstars egen stjernerangering, som gir fra én til fem stjerner til ulike fond.

Lave kostnader slo høye kostnader i alle periodene og for alle typer fond. Morningstars egen rangering var mindre treffsikker, selv om det også er en klar tendens til at fond som har fem stjerner som oftest gjør det bedre enn fond med én stjerne.

- Investorer bør bruke kostnader som den første testen ved valg av fond. Dette er fortsatt den mest pålitelige måten å forutsi utviklingen. Begynn med å fokusere på fond i den billigste eller de to billigste femtedelene, og du er på god vei til suksess, skriver Morningstar.

Klikk her så kan du se hvilke fond i Norge som har gjort det best og dårligst i sommer, (PDF-fil)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.