Billigere mat etter denne oppvasken

Landbruksminister Sylvi Listhaug snakket med Ole Robert Reitan etter det høye prishoppet sist.

Landbruksminister Sylvi Listhaug snakket med Ole Robert Reitan etter det høye prishoppet sist. Foto: Tor Erik Schrøder (NTB scanpix)

Faller mer enn normalt etter Listhaugs korstog.

10.09.14 10:26

Torsdag melder Statistisk sentralbyrå at matvareprisene falt med 1,3 prosent fra juli til august.

Det skjer etter omfattende rabalder forrige måned.

I august ble det klart at matvareprisene steg med hele 3,1 prosent fra juni til juli. Ifølge SSB var dette matvarekjedene sin skyld.

Landbruks- og matminister Sylvi Listhaug (Frp) iførte seg så krigsutstyret. Først kalte hun inn matvaretoppene til møte, og så dro hun til Sverige for å sammenligne butikkprisene.

De store kjedene nektet for at det var deres skyld at matvareprisene steg så kraftig.

- Hun må lete andre steder enn hos oss, sa Rema-sjef Ole Robert Reitan

Med et unntak.

Dagligvarekjeden Kiwi innrømmet nemlig at den hentet ut spesielt høy avanse i sommer.

Innrømmelsen fra Kiwi-sjef Jan-Paul Bjørkøy kom samtidig Listhaug fortsatte jakten på årsakene til det uvanlige prishoppet på mat i juli.

Mer enn normalt
Det er imidlertid vanlig at maten blir billigere fra juli til august, på grunn av tilbudskampanjer og sesongmessige svingninger.

Men i år var prisfallet 1,3 prosent, litt mer enn gjennomsnittet de siste fem årene for denne perioden. De fleste undergruppene hadde prisnedganger, gruppene friske grønnsaker og pasta hadde størst nedgang.

Det siste året har matvarer og alkoholfrie drikkevarer økt med 2,8 prosent.

Det var særlig økte priser på frisk frukt, fersk og frossen fisk, friske grønnsaker og mineralvann og brus som bidro til oppgangen. De største prosentvise prisøkningene ble målt for gruppene smør, egg og kaffe.

Rentenøytralt
Ser man på den samlede prisveksten (KPI) viste den en årlig vekst på 2,1 prosent, som ventet. Fra juli til august var det et prisfall på 0,3 prosent.

Om man tar for seg Norges Bank favoritt, og den de bruker i sin rentesetting, så viste den en oppgang på 2,2 prosent siste året og et fall på 0,4 prosent siste måned. Også dette var omtrent i tråd med forventningene, noe som gjør at inflasjonen neppe vil få særlig stor påvirkning på neste rentemøte.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.