*Nettavisen* Økonomi.

Billigere svenskehandel

Den svenske Riksbanken hever styringsrenten, men prisveksten er uventet lav. Svenskekronen stuper.

23.02.06 09:39

Torsdag morgen kom det en melding om at Riksbanken i Sverige hever renten med 0,25 prosentpoeng. Dermed ligger den svenske renten hakket under den norske, på to prosent.

I en spørrerunde SME Direkt foretok i forkant, ventet alle økonomene en renteøkning på 0,25 prosentpoeng. Det overraskende denne gangen var imidlertid den nye rentestrategien til Riksbanken, som ble lagt frem i inflasjonsrapporten.

- Riksbanken sier i inflasjonsrapporten at rentehevingene vil komme i et saktere tempo i fremtiden, slik som i Norge. Tidligere var det ventet at hevingene ville gå raskere, sier makroanalytiker Mari Vattekar i DnB NOR Markets til TV 2 Nettavisen.

Årsaken til dette er en overraskende lav prisvekst for januar. Inflasjonen lå i forrige måned 0,5 prosentpoeng lavere enn Riksbankens egen prognose, skriver di.se.

I tiden etter rentemeldingen klokken åtte har den svenske kronen svekket seg, til glede for ivrige norske grensehandlere. Før beskjeden kostet det 86,05 norske kroner å kjøpe en svensk hundrelapp, mens det like etter kostet 85,55 norske kroner.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.