*Nettavisen* Økonomi.

Billigste strøm så langt i år

NYTT PRISNIVÅ: Analytiker Tor Reier Lilleholdt i Wattsight forventer at kraftprisen vil ligge på mellom 40 og 50 øre kilowattimen i tiden fremover. Foto: Wattsight/graf: Nordpool

Billigst så langt i år, men dette er det nye snittnivået, mener ekspert.

11.02.19 12:48

Søndag lå kraftprisene på det laveste nivået så langt i år. I Midt-Norge og Nord-Norge var prisen 45 øre per kilowattime, 0,7 øre mer i de andre norske regionene. Dette etterfølger en relativt lang periode med strømpriser på rundt 50-60-øre kilowattimen.

Kraftprisen er imidlertid fortsatt høy sammenlignet med samme periode i fjor. 11. febuar 2018 betalte vi rundt 28-29 øre per kilowattime, som altså betyr at kraftprisen selv med årets laveste sats ligger 50 prosent høyere enn i fjor.

Klikk på bildet for å forstørre.

STORT PRISFALL: Fra 24. januar, da prisen var på det høyeste, har kraftprisen falt med 38 prosent. Men fortsatt ligger nivået nesten 50 prosent høyere enn i samme periode i 2018. GRAFER: Nordpool

Analysesjef Tor Reier Lilleholdt i energi-analyseselskapet Wattsight forklarer:

- Mentaliteten har snudd litt. Sluttkundeselskapene hadde litt panikk og skrudde opp prisene kraftig. Nå er det meldt mildvær og det er kommet mer nedbør. Da kommer tilsigene i vannmagasinene opp litt, og så er det produsentene som får litt panikk, og da presses prisene litt ned. Det er helt vanlige konkurransemekanismer, der lavere forbruk presser prisene ned.

Ifølge Lilleholdt overdriver markedet en smule, men hensyntar at det er prognoser på temperaturer 5-6 grader ver normalen. Kraftprisene er imidlertid fortsatt høye, og vil forbli det, understreker han:

- Det er fortsatt veldig høyt nivå. Vi fikk litt vind i helga. Det er denne volatiliteten som påvirker prisene: med mer vind og mildt vær, faller prisene noe, og så stiger de igjen når det er tørt og kaldt.

Forventer 40-50 øre ut året

Lite nedbør i desember og januar gjør sitt til å holde kraftprisene oppe. Og selv om det er svingninger, også nedover, for kullprisen, er nivået stadig høyt, bemerker Lilleholdt.

- Vi forventer nå en kraftpris på 40-50 øre gjennom hele året, blant annet fordi det er lite produksjon fra vannkraftsiden. Det blir samme nivå som i fjor, og vi må forvente at disse prisene har kommet for å bli. Det er ikke en ekstrem vinter i år, men når det er for kaldt, er det for lite kraftproduksjon.

De planlagte nye kablene vil utjevne prisene i forhold til Europa, og stabilisere dem på et nytt, høyt nivå, mener analytikeren.

Marius Holm Rennesund, partner i Thema Consulting Group, støtter analysen:

- Kontraktene i markedet fram til mai ligger på 47-48 Euro, som tilsvarer dette nivået. Så rundt 40 øre framover er realistisk. Og det er uavhengig av hydrologi-situasjonen (vannkraften, red. anm.), fordi CO2-prisene har stabilisert seg på et nytt høyt nivå.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.