NA24.no

Bilsalget bremser opp

Sist oppdatert:
Spår muligheter for bilkupp i høst.

Opplysningskontoret for Vegtrafikk har lagt fram statistikk over solgte biler hittil i år. Listen er sørgelig lesing for de fleste norske bilforhandlere.

NA24 - din næringslivsavis

Tabellen viser nedgang i seks av ti merketopper, et utslag i totalt nærmere 4000 færre solgte biler hittil i år sammenlignet med i fjor.

Rune Korsvoll, ansvarlig redaktør i magasinet Motor, bekrefter trenden, og peker på at fjoråret var et særdeles godt år for bilforhandlere.

- De aller fleste har solgt færre biler i år enn i fjor. Her vil jeg legge til at de forhandlerne som ikke klarte å selge bil i fjor, må ha andre alvorlige problemer i bedriften, sier Korsvoll.

Dårligst ut kommer Peugeot som har merket 26 prosent fra i fjor. Bare i juni i år solgte Peugeot 25 prosent færre biler i Norge sammenlignet med samme måned året før.

Tett bak ligger Toyota med 25 prosent nedgang for året, og hele 29 prosent bare i juni måned.

- Folk avventer bilkjøp som med alt annet for tiden. Vi er forsiktigere med store investeringer som følge av renteøkning. De fleste kan vente med å investere i bil, og dette viser igjen på bilsalget da den generelle økonomien blir dårligere, sier Korsvoll.

Muligheter for bilkupp
Så langt i år har en sett en økonomisk situasjonen som har tillatt muligheter for kupp i flere marked. Korsvoll åpner for at også bilmarkedet kan føyes i rekken.

- Dersom utviklingen fortsetter utover høsten kan det bli muligheter for bra kjøp av ny bil. Prisen er nødvendigvis ikke den første som fires på, men man ser jo allerede eksempler på utstyrspakker til gi-bort priser for å opprettholde salgskurven.

For bruktbil tror han derimot lite vil endre seg.

- Da det i de periodene det blir solgt lite bil kommer inn lite brukt på markedet, vil det nok være enklere å opprettholde bruktbilsalget for forhandlere, dersom de ikke sitter på et unormalt stort bruktbillager.

Populære
Til kontrast har Nissan hatt et bemerkelsesverdig bedre år enn tidligere. Her meldes en oppgang med 77 prosent, sammenlignet med tall fra 2007.

Audi har merket en total nedgang med i overkant av fire prosent, men kan ha lysere tider i møte da de i juni i år solgte nesten 40 prosent mer bil enn for samme måned i fjor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere