*Nettavisen* Økonomi.

Biltur på Wall Street

Foto: (Scanpix)

Oppkjøp av Chrysler bidrog til å sette bilaksjene i fokus mandag.

14.05.07 22:35

Aksjeindeksene i USA endte blandet mandag. Dow Jones klarte pluss med et nødskrik, mens IT-dominerte Nasdaq endte i minus.

Nyhetsfokus var på salget av den amerikanske Chrysler-delen av DaimlerChrysler-konsernet.

Det amerikanske investeringsfondet Cerberus Capital Management spytter inn 7,4 milliarder dollar, tilsvarende 44,5 milliarder kroner, i bilprodusenten Chrysler. Til gjengjeld får de 80,1 prosent av den tidligere amerikanske stoltheten.

Dette bidrog til å sette fokus også på andre bilaksjer. General Motors og Ford steg begge rundt 4 prosent på børsen. DaimlerChrysler-aksjen steg selv rundt 3 prosent på New York-børsen.

Ellers er rapporteringen av tall for første kvartal nå på de nærmeste over i USA.

På forhånd var det ventet at resultatveksten ville bli så lav som rundt 3 prosent sammenlignet med samme kvartal i fjor.

Resultatveksten til de amerikanske selskapene ble imidlertid over 10 prosent for 19. kvartal på rad (det nøyaktige antall avhenger litt av hvilket overskudd man ser på), viser en gjennomgang foretatt av Bloomberg News. Store selskaper som MasterCard, Hewlett-Packard og Prudential Financial var blant de som overrasket analytikerne mest.

De fleste storvekterne har levert sitt resultat for første kvartal og så langt har selskapene notert på S&P 500-indeksen levert resultater som ligger 13 prosent høyere. Sist gang resultatveksten var under 10 prosent var i andre kvartal 2002.

Svak dollar har gjort amerikanske varer og tjenester mer attraktive for internasjonale selskaper. Samtidig har de amerikanske konsumentene fortsatt å bruke penger.

Bekymringen for at svake boligsalg og mislighold av lån med høy risiko (subprime) vil slå negativt ut på selskapenes resultater, har avtatt.

Oljeprisen var lite endret mandag. Et fat nordsjøolje for levering i juni koster mandag kveld 66,74 dollar mot 66,92 dollar fredag kveld.

USA vil vente til etter kjøresesongen før de kjøper mer olje til de strategiske lagrene, sier den amerikanske energiministeren Samuel Bodman, ifølge Dow Jones Newswire.

Det var under det toårige ministermøtet for det internasjonale energibyrået at uttalelsene falt. Bodman sa at USA har en kontantbeholdning, rundt 600-700 millioner dollar, som skal benyttes til å kjøpe olje, men at de vil vente til utgangen av kjøresesongen før de vil bla opp for oljen.

Nedturen på Nasdaq-indeksen kom blant annet på grunn av fall for tungvektere som Yahoo, Dell, Cisco og Google.

Dagens nøkkeltall

Dow +0,15% til 13.346,78

Nasdaq -0,62% til 2.546,44

S&P 500 -0,18% til 1.503,15

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.