*Nettavisen* Økonomi.

Bilvraking skal redde Tyskland

Pant på biler og enormt offentlig forbruk skal få fart på Europas lokomotiv.

13.01.09 12:55

Politikerne i Tyskland bretter nå opp armene for å få fart på den tyske økonomien. I dag blir den enorme pakken på hele 50 milliarder euro, over 470 milliarder kroner, presentert.

NA24 – din næringslivsavis

Til glede for bilglade tyskere, og ikke minst tyske bilprodusenter, blir det innført en pant på hele 2 500 euro, 23 500 kroner, hvis man vraker en bil som er eldre enn ni år og samtidig kjøper en ny bil.

Bilpakken som skal hjelpe landets svært viktige bilindustri har en kostnad på 1,5 milliarder euro, rundt 14 milliarder kroner.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev

Gigantiske skattekutt
Krisepakken inneholder skattekutt priset til hele 18 milliarder euro, 170 milliarder kroner, spredt over de neste to årene. Dette ifølge Peter Struck, parlamentarisk leder for det sosialdemokratiske partiet som er deltaker i kansler Angela Merkels koalisjonsregjering, skriver Financial Times.

Regjeringspartiene kom i natt til enighet om krisepakken, etter at Daimler, en av Tysklands største bilprodusenter, sa at en femtedel av selskapets ansatte bare skal jobbe fire dager i uken som følge av havariet i bilsalget verden over. Dette omfatter 35 000 arbeidere som nå får mindre lønn.

Massive offentlige investeringer
Pakken er den største budsjettstimuleringen siden Den andre verdenskrig, og det sentrale virkemidlet er å øke de offentlige investeringene med 17 milliarder euro, 160 milliarder kroner. Disse pengene skal brukes på å pusse opp offentlige bygg og annen infrastruktur.

Noe av pengene må komme fra Tysklands 16 delstater, og myndighetene i delstatene har så langt ikke sagt seg enige i pakken.

I løpet av helgen ble det også enighet om å opprette et krisefond på 100 milliarder euro som skal hjelpe selskaper som ikke får finansiering gjennom de tradisjonelle kanalene banker og obligasjonsmarkedet.

I tillegg blir helseutgiftene for folk og bedrifter kuttet, og økt barnetrygd på 100 euro per barn

Kraftig eksportfall
Tysk økonomi har kommet hardt ut å kjøre etter at eksporten i november hadde sitt største fall siden sammenslåingen av Øst- og Vest-Tyskland.

Tirsdag kom det ifølge BBC tall som viser at tyske engrospriser falt med tre prosent i desember fra måneden før, og var ned 3,3 prosent på årsbasis.

Har du et næringslivstips - kontakt NA24

Få næringslivsnyheter direkte på mobilen: Send NA24 START til 1930 (tjenesten koster kr. 4,- per melding).

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag