Biometri-aksje tar av på Oslo Børs

Oslo Børs snur til moderat oppgang mandag. Oljeprisen nær det laveste siden 2004.

Oslo Børs snur til moderat oppgang mandag. Oljeprisen nær det laveste siden 2004.

IDEX melder om «design win». Oljeprisen nær det laveste på mer enn ti år.

21.12.15 12:42

Oslo Børs åpnet ned mandag etter at oljeprisen falt til det laveste på mer enn ti år.

Halvveis ut i handelsdagen har hovedindeksen snudd til en oppgang på 0,26 prosent til 591,7 poeng, mens den europeiske samleindeksen Stoxx Europe 600 stiger 0,4 prosent.

I oljemarkedet handles nordsjøoljen for 36,5 dollar per fat, ned 0,9 prosent hittil i dag.

Blant vinnerne hittil i dag er biometriselskapet IDEX en av vinnerne med en oppgang på 19 prosent.

Biometri-aksje til værs
Oppgangen kommer etter at IDEX melder om en såkalt «design win» for selskapets fingeravtrykksensor fra en stor smarttelefonprodusent. Det betyr at sensoren er planlagt inkludert i kundens produkt.

- Design win med en stor produsent er en stor milepæl for Idex, og for produktporteføljen vi har utviklet over de siste to årene, sier Idex-sjef Hemant Mardia.

Han sier at Idex er i fremskredne diskusjoner med potensielle kunder og forventer at dette vil føre til ytterligere design wins.

Med litt over en uke igjen av 2015 er IDEX en av vinnerne på Oslo Børs med en oppgang på 260 prosent hittil i år.

Laveste oljepris siden 2004
Tidligere mandag var oljeprisen helt ned i 36,1 dollar fatet, den laveste oljeprisen siden 2004, påpeker DNB Markets i en morgenrapport.

- Årsaken til nedgangen er bekymring for oljeoverskuddet i markedet. Global produksjon er fortsatt nær rekordhøy og det er ventet at det vil komme mer olje fra Iran inn på markedet, skriver analytiker Camilla Viland.

- I tillegg steg antallet rigger i produksjon i USA i forrige uke. Dette tolkes som et signal på at produsenter av amerikansk skiferolje vil opprettholde produksjonen, til tross for de lave oljeprisene. På toppen av et svært høyt tilbud av olje, har det vært en mild vinter så langt, noe som har dempet etterspørselen etter olje, fortsetter DNB Markets-analytikeren.

Diskuter aksjer, oljeprisen, valuta og makrotall med tusenvis av andre på Nettavisens nye aksjeforum.

Bionor til værs på børsen
Bioteknologiselskapet Bionor Pharma, som arbeider med å utvikle en vaksine for å kurere HIV, melder mandag om vellykket fullføring av del B av det kliniske forsøket «REDUC».

På Oslo Børs svarer investorene med å sende Bionor opp seks prosent.

Gjennom signifikant reduksjon av latent HIV-reservoar og kontroll av virusmengde er det primære målet møtt, skriver Bionor i en børsmelding.

Forsøkets mål var å adressere en av kjerneutfordringene med klinisk styring av HIV-infeksjon, som er at enkelte HIV-infiserte celler forblir skjult i latente reservoarer, opplyser selskapet.

Bionor mener de siste resultatene bekrefter de positive funnene i en tidligere analyse fra mai i år.

Videre skriver Bionor at resultatene gir grunnlag for videre utvikling av vaksinekandidaten Vacc-4x som en sentral komponent i en funksjonell kur for HIV.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.