Bjellesauen-Spetalen raker inn millioner

Foto: Lars Brock Nilsen (Mediehuset Nettavisen)

Konkurskandidat ble til børsvinner

Investor og milliardær, Øystein Stray Spetalen, har gjort en kule på sitt inntog i REC. Onsdag realiserte han godt over 100 millioner kroner i gevinst.

Det var i vår at Spetalen så en mulighet i konkurskandidaten REC. Han ble med i styret, bidro sterkt til å refinansiere gjelden og sprøytet inn mer egenkapital.

Det ble også besluttet å splitte selskapet, noe som ble virkelighet sist uke. REC Solar ble splittet ut og notert, mens gamle REC endret navn til REC Silicon.

- Kjempekule

Nå kjører investoren videre i REC Solar, hvor han kjøpte seg videre opp onsdag til over 10 prosent av selskapet, mens hans selger seg nesten helt ut av REC Silicon.

- Vinnerne i REC er de store aksjonærene som har fulgt med i timen og de som satt som eierne av den konvertible gjelden i REC. Den ble handlet på 50 prosent av pari, før restruktureringen startet, sier en aktør til Nettavisen NA24.

- Han har gjort en kjempekule. Han kom inn og bidro sterkt til å snu et synkende skip. Konkursfaren hang over selskapet, men med de grep selskapet har gjort, så ser utsiktene meget bra ut, sier aktøren videre.

LES HER SAKEN SOM ER DELTE/DEBATERTE 35.000 GANGER PÅ FACEBOOK - MEST I NORGE I ÅR

SPETALEN: - Jens Stoltenberg har en skjult formue på 45 millioner

Men ikke alle aksjonærene kan være like fornøyde. Fulgte du ikke med i timen og tegnet deg i REC Solar emisjonen, så har du gått glipp av en stor del av gevinsten.

- De som er taperne her er småsparerne og de store amerikanske fondene som sover i timen, sier en aktør.

Spetalen selv er meget fornøyd med prosessen.

- Vi har skapt aksjonærverdi. Det var ingen som stemte mot forslaget på generalforsamlingen, og det var heller ingen kritiske røster rundt denne prosessen, sier Spetalen til Finansavisen.

Foto: Paul Weaver (Side2)

Garantister tjent 200 millioner

Investor og Nettavisen-blogger, Jan Petter Sissener, mener imidlertid at selskapet ikke har tenkt på småaksjonærene i forbindelse med restruktureringen.

- Det virker spesielt å ha solgt REC Solar til garantistene for en fjerdedel av det børsen er villig til å gi for aksjen i dag. Transaksjonen skjedde til rund 1/3 av bokførte verdier og en EV/EBITDA på 1,7 eller enda lavere, sier Sissener til Nettavisen NA24.

Det Sissener sikter til, er at garantistene i fortrinnsemisjonen i REC Solar, blant annet Spetalen, sitter igjen med en gevinst på neste 200 millioner kroner. Årsaken til det, var at tegningsrettene ikke var omsettelige og minste tegningsbeløp var på hele fire millioner kroner. Det medførte at det kun var store profesjonelle kunder som kunne bidra i garantikonsortiet.

Emisjonskursen i REC Solar ble satt til 20 kroner aksjen, mens den prises til over 70 kroner av aksjemarkedet.

Også BI-professor Øyvind Bøhren er kritisk.

- Dette er uprofesjonell eierstyring fordi den mangler respekt for aksjonærfellesskapet. Kostnadene for REC er høyere kapitalkostnad og mindre evne til å reise kapital, sa Bøhren til Finansavisen sist uke.

Jan Petter Sissener er enig med Bøhrens resonnement.

- For å få gjennomført transaksjonen, måtte man gi betydelige innrømmelser overfor obligasjonseierne. De som sitter igjen med regningen og økt risiko, er eierne og obligasjonseierne i REC Silicon. Det Spetalen mener om det selskapet, har han vist med dagens salg, sier Sissener.

Foto: (NA24)

Troen på REC Solar

Peter Hermanrud, aksjestrateg i Swedbank First Securities er meget tilfreds med restruktureringen av REC. På kort sikt skal man eie REC Solar.

- I det korte bilde virker det tryggere å sitte i REC Solar, da de tjener nok penger i dag til å forsvare aksjekursen, sier Hermanrud til Nettavisen NA24.

Men det største potensialet ser han imidlertid i REC Silicon.

- Men den største oppsiden finner man likevel i REC Silicon. Dersom solmarkedet blir virkelig stramt tar det lengre tid å fremskaffe silisium enn de andre delene av verdikjeden. I så fall vil silisiumprisen stige kraftig og REC Silicon vil tjene rått med penger, sier Hermanrud.

- Når det er sagt er det nok andre silisiumaksjer som er billigere enn REC Silicon akkurat nå, men det er et spennende marked, fortsetter aksjestrategen.

Det var ikke bare Spetalen som kjøpte og solgte aksjer i de to selskapene. Også selskapets største eier, Jens Ulltveit-Moe var aktiv. Han gjorde det stikk motsatte av Spetalen, og solgte seg neste helt ut av REC Solar, og kjøpte seg videre opp i REC Silicon.

Oslo Børs likte dårlig at Spetalen solgte seg nesten ut av REC Silicon og sendte aksjen ned over åtte prosent onsdag, mens REC Solar var flat, etter å ha vært omsatt opp mer enn ni prosent på det meste i løpet av dagen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.