NA24.no

Foto: Scanpix

Bjerke klemmer til

Sist oppdatert:
DnB Nor har hatt en sterk start på året.

Midt under andre fase av finanskrisen klarer DnB Nor å overgå tidligere resultater.

NA24 iMarkedet – siste nytt fra finansmarkedene

Nettoresultatet havnet på over 2,9 milliarder kroner i første kvartal, og er en bedring fra 1,1 milliarder i samme periode året før. Før skatt havnet resultatet på 4,5 milliarder kroner mot 1,3 milliarder kroner i første kvartal 2008.

Analytikerne forventet ifølge estimater innhentet av SME Direkt på vegne av TDN Finans at resultatet ville ligge på rett over 2 milliarder kroner, mens resultat før skatt ville havne på 2,4 milliarder kroner.

- Vi er svært fornøyde med å oppnå et så godt resultat i en periode med stor usikkerhet, hvor konsekvensene av finansuroen for alvor har begynt å vise seg i realøkonomien, sier konsernsjef Rune Bjerke i DnB Nor.

Netto renteinntekter økte til 5,6 milliarder kroner fra 5 milliarder, mens netto andre driftinntekter steg til 5,2 milliarder kroner fra 0,6 milliarder kroner. Her ventet analytikerne henholdsvis 6 og 3,3 milliarder kroner.

Voldsom vekst
Økningen i renteinntektene skyldes volum- og marginvekst, mens store svingninger i markedene sørget for at andre inntekter fikk et kraftig hopp. Det er særlig høye inntekter fra valuta- og renteprodukter som ga en kraftig vekst i første kvartal 2009, mens de på samme periode i fjor hadde betydelige nedskrivninger på obligasjonsporteføljen i DnB Nor Markets i første kvartal 2008.

Driftsresultat før nedskrivninger og ble på 6,1 milliarder kroner og representerer en økning fra 5,2 milliarder kroner.

DnB Nor opplyser at kostnadsgraden sank til 43,6 prosent fra 74,3 prosent, mens egenkapitalavkastningen økte til 15,8 prosent fra 5,7 prosent.

Kostandsprogrammet er i rute
- Både vekstinitiativ gjennomført i første halvår av 2008 og direkte inntektsskapende aktiviteter ga kostnadsøkning. Konsernets kostnadsprogram er imidlertid i rute med tiltak som vil gi varige kostnadsreduserende effekter. Det samlede målet for årlig kostnadsreduksjon gjennom kostnadsprogrammet er økt fra 1,4 milliarder kroner innen utgangen av 2010 til 2 milliarder innen utgangen av 2012, sier Bjerke.

Kjernekapitaldekningen inklusive 50 prosent av resultatet ble på 7 prosent, men det var helt på linje med samme periode i fjor. I fjerde kvartal lå nivået på 6,7 prosent.

I resultatrapporten skriver banken at de vurderer seg selv til å være tilstrekkelig kapitalisert i forhold til risikoen i utlånsporteføljene og virksomheten for øvrig. Likevel ønsker styret å styrke kapitaldekningen fremover.

Ser tap på inntil 10 mrd.
Netto nedskrivninger på utlån og garantier var i løpet av årets tre første måneder på 1,6 milliarder kroner, og DnB Nor anslår at nedskrivningene kan komme opp i mellom 8 og 10 milliarder kroner for hele 2009.

Analytikerne ventet ifølge estimatene fra TDN Finans at tapene i første kvartal ville ligge på rett over 2,3 milliarder kroner, og at tapene for hele 2009 vil nå 11,8 milliarder kroner. Analytikerne venter at nedskrivningene på utlån vil øke til 12,9 milliarder kroner i 2012.

DnB Nor skriver at nedskrivningene på utlån kan bli noe høyere i 2010 enn i 2009.

Når det gjelder DnB Nord anslår DnB Nor at nedskrivningene kan komme opp i mellom 3 til 4 milliarder kroner for inneværende år. For shippinglånene estimeres nedskrivningene til mellom 0,7 og 1 milliard kroner.

Beholder målene
DnB Nor beholder målet om å få 20 milliarder kroner i driftsresultat før nedskrivninger og skatt i 2010. Dette gjør de på bakgrunn av forventningen om god inntjening i den løpende driften.

- Driften skal gi tilstrekkelig kapitaloppbygging til å dekke inn økte nedskrivninger, samtidig som kjernekapitaldekningen skal bygges opp til minst 8 prosent innen utgangen av 2010. Målet for kjernekapitaldekningen er at den skal være minimum 8 prosent i nedgangstider og godt over 8 prosent i oppgangstider, skriver selskapet.

Meld deg på NA24s nyhetsbrev her

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere